PlusColumn

Zodra de onbedwingbare juichreflex je ontglipt, is er iets mis

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Oud-Hollandse wijsheid: als de kat tijdens het neuken niet bang wordt maar rustig naast de actie op het bed blijft zitten, moet je je serieus gaan afvragen of je seksleven nog wel vurig genoeg is.

Voor supporterschap geldt iets vergelijkbaars. Zodra de onbedwingbare juichreflex je ontglipt, is er iets mis.

Ik had ermee te kampen, de laatste maanden, uit tandenknarsende woede over de stuntelende leiding bij de club en het al­gehele debacle van afgelopen zomer, uit intense teleurstelling over het verdampte momentum van afgelopen voorjaar, het teruggekeerde 'balletjebreedvoetbal' en het oogstjaar dat een tussenjaar werd.

Dit alles onder een deken van Nouriverdriet. Dat ­natuurlijk ook.

Te vaak forceerde een Ajaxdoelpunt in de Arena amper een onderbreking in onze ­tribunegesprekken. Te vaak vroeg mijn vriendin, terwijl ik op tv naar een uitduel keek: "Nog steeds 0-0?" terwijl Ajax al gescoord had. Ajax kon geruisloos winnen. Foute boel.

Maar zondag was daar plotseling agitatie: vóór kerstmis uitgeschakeld in Europa én in de eredivisie voor Jan Lul meeballen met 13 punten achterstand? Mooi niet.

1-0, de juichreflex was terug, al mag hij nog wat vreugdevoller: nu was hij vooral getergd.

Toen Schöne scoorde, was ik koffie aan het halen bij de hipsterkoffiebar op de omloop aan de Noordzijde.

Ik zag de bal binnenslaan op het scherm boven de balie en schreeuwde de vriendelijke barista zo hard in het gezicht dat ze van schrik het bekertje liet vallen en opnieuw kon beginnen, wat ze mokkend deed. "Dan moet je maar niet in een voetbalsta­dion gaan werken, schat," zei de supporter naast me. Is ook zo.

Woensdagavond, toen Groningen in de slotminuut 3-3 maakte tegen PSV, zat ik mijn donderdagstukje te tikken. Mijn vriendin kwam bezorgd op het lawaai af. Tweemaal de 'kat-op-het-bedtest', tweemaal cum laude geslaagd.

Ik gooide mijn stukje weg en begon opnieuw. Daarom leest u nu dit.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over