Han Lips

Zoals Groningse aannemers leren: iedereen heeft emoties

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Die Avond In Bataclan en Geschenk Uit De Bodem.

Han Lips
Die Avond In Bataclan Beeld NPO 3
Die Avond In BataclanBeeld NPO 3

Dat de aanblik van een terrorist die zijn kalasjnikov op jou of een ander slachtoffer richt een dikke kras op je ziel achterlaat, spreekt voor zich.

Mensen om u heen zien sterven en zelf doodsangsten uitstaan - zoiets laat je nooit meer los, en de documentaire Die Avond In Bataclan belichtte de gruwelijke gevolgen van de aanslag in de concertzaal van verschillende kanten.

Maar een traumatische ervaring kent vele gedaantes: ook de documentaire Geschenk Uit De Bodem schiep een indringend beeld van de ellende waar je in Nederland zomaar mee te maken kunt krijgen als je in de buurt van het gaswinningsgebied in Groningen woont.

Jarenlang wonen tussen vier onveilig verklaarde muren, om vervolgens gedwongen te worden dat huis te verlaten en tegen de vlakte te zien gaan? Zoiets komt ook keihard aan.

De twee documenten geven dan ook een mooi kijkje in hoe wij als mensen en als samenleving opkrabbelen bij tegen­slag.

Bijvoorbeeld als je de familie Van der Ploeg in Loppersum ziet verstouwen hoe ene Rense Renkema, tuintaxateur en botte hark, over hun gazon marcheert om te concluderen dat het 'een gewone tuin, niks bijzonders, geen boe of bah' is.

De tuin die zij nu moeten achterlaten, de tuin die zij al die jaren met zoveel liefde onderhouden hebben en waar de kleinkinderen zo lekker konden spelen.

Of hoe de vader van Samy Amimour, een van de aanslagplegers, worstelt met schaamte en schuldgevoelens, maar tegelijkertijd ook verdriet heeft door de dood van zijn zoon, die zichzelf opblies.

De mens kan op vele manieren geschaad worden.

Of, zoals het aan de Groningse aannemers wordt uitgelegd op de verplichte cursus fijngevoeligheid: iedereen heeft emoties.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over