PlusCommentaar

Zij zijn de ware supporters, die weten wat lijden is

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Als puber ben je ervan overtuigd dat de dramatische liefde de ware is. Alleen in het ongeluk voel je dat je echt leeft. Die korte pieken en die enorme dalen, 'de hel en de hemel' zoals je het in je dagboek beschreef, dat is waar. Dat is waar het om draait.

Je ouders, en de buren, de hele straat waarin je woont, niemand daar heeft een idee hoe het ook kan. Ze zeggen 'lekker weertje', maar ze bedoelen: ik maak geen fuck mee. Ik leef niet. Als puber had het weer nooit enige invloed op je gemoedstoestand. Nooit echt.

Ik moest eraan denken toen ik de verslagen Feyenoord-supporters zag.

Zij leven al jaren met teleurstelling, pijn en met verlangen. Zo lang al, dat ze ervan zijn gaan houden. Dat het een geuzengevoel is geworden. Als fans van PSV of Ajax spottend roepen dat ze in Rotterdam al zo lang geen kampioen zijn ­geworden dan schreeuwen de Feyenoordsupporters terug dat dit juist bewijst dat zij de echte fans zijn, omdat zij blijven komen, ook als er geen prijzen te vieren zijn.

Zij zijn geen successupporters, zij zijn de ware supporters. Die weten wat lijden is.

Maar wat als ze kampioen worden? Wat als dat ophoudt, dat lijden?

Wat als winnen veel minder bevredigend is dan het lijkt? Dat het gevoel heerlijk is maar slechts een week duurt, misschien een maand en dat men zich dan alweer druk maakt om een volgend seizoen en nieuwe aankopen en spelers die toch hopelijk wel of niet weggaan.

En ze zullen merken dat winnen verplichtingen met zich meeneemt, verwachtingen vooral. Al die jaren zonder grote verwachtingen en verplichtingen waren misschien ook wel lekker. Zoals je als ouder pas voelt hoe licht het leven als kind was, maar je nooit meer terug kan.

Alleen al voor hen, voor de Feyenoordsupporters, hoop ik dat Ajax toch nog kampioen wordt.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over