PlusColumn

Ze was geen fan, de club was een deel van haar

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Ze had het als puber al gezegd: daar ga ik later trouwen! Het was haar stad. Haar moeder kwam er vandaan en haar moeders moeder. En ook de vader van haar vader. En de moeder van haar vader.

Als ze vroeger over de oude straten liep, dacht ze: hier liep mijn oma misschien als kind en haar oma misschien ook. En als ze haar knieën openhaalden wist ze dat er een kans was dat precies op die plek een van haar voorouders zijn of haar knieën had kunnen openhalen. Want het zat in de familie. Onhandigheid. Van moeders kant.

Toen ze eens van haar fiets was gevallen en huilend op de stoep voor het raam lag en haar moeder vanuit de keuken kwam aanrennen, struikelde haar moeder nog voor ze kon hurken om haar dochter te troosten.

Het was zo'n verhaal geworden waar oude buren steeds weer over begonnen als ze ze tegenkwam. Meestal niet meer in haar oude straat. Daar woonden bijna geen oude buren meer. Vrouwen en mannen met bakfietsen en snoeptomaatjes bij de wijn.

De jongeren hadden baarden en truien met teksten. Hun meisjes een Gooische 'r' maar ook tatoeages.

Ze kleedden zich als armelui; broeken met gaten en loshangende hemdjes waaronder je gekleurde bh's duidelijk zag zitten maar ze werkten als advocaat. Of zoiets. Ze kwamen van elders, maar waren opeens voor haar club. Het leek meer iets sociaals. Iets voor Instagram. Hoe lang ging zij al niet naar het voetbal? De eerste keer was ze een kleuter.

Haar neefje had nog in de jeugd gespeeld. Een oom had er kaartjes geknipt. Ze was geen fan, de club was een deel van haar. En toen gebeurde wat niemand had verwacht.

De twee gelukkigste dagen zouden ongelukkig samen kunnen komen. Ze hadden het lang geleden geboekt, het stadhuis in Rotterdam. Daar zouden ze trouwen. Natuurlijk daar. Op maandag 8 mei 2017. Alles was perfect geregeld. ­Bijna alles.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over