Han Lips

Yolanthe is geen Derk Bolt

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Reunited.

Han Lips
Yolanthe vond het heel heftig, zag tv-criticus Han Lips. Beeld Reunited
Yolanthe vond het heel heftig, zag tv-criticus Han Lips.Beeld Reunited

Het was om te huilen. Rachid moest huilen. Ryan moest huilen. Yolanthe moest huilen. Mama's moesten huilen. Zonen moesten ­huilen. Yolanthe moest weer huilen. En dan zagen we iedereen nog een keer huilen in slow motion. En heel Twitter jammerde mee.

Alleen Lips leek het droog te houden bij de eerste aflevering van Reunited.

In het programma reist Yolanthe Sneijder-Cabau de wereld over om geliefden te herenigen die 'door de wet, oorlog, adoptie, immigratieregels, tralies of ziekte gescheiden zijn'.

Een fijn lijstje aan ingrediënten om een pot smakelijke televisie van te brouwen, zou Derk Bolt denken.

Maar Yolanthe is geen Derk Bolt, want nadat de voice-over heeft aangekondigd dat 'Yolanthe benieuwd is naar de ver­halen van haar gasten' bewijzen de gesprekken die volgen het tegendeel.

Ryan vertelt over hoe hij zijn broertje ­Rachid al 25 jaar niet meer heeft gezien nadat de rest van het gezin was omgekomen bij een verkeersongeluk.

Waarom dat zo is, blijft onduidelijk, want Yolanthe gaat al door naar de volgende gast: "Heel heftig... Maar Maurits, jij hebt ook een heel verdrietig verhaal." Aan het einde van de rit ­waren we nog niets wijzer. We wisten alleen dat het heftig was. Heel heftig.

Als vervolgens in het montagehok ook nog eens een blik jammerende singer-songwriters opengetrokken wordt voor de achtergrondmuziek, is het af: de broers vliegen ­elkaar huilend om de hals, de camera duikt er bovenop, violen, en janken maar.

Lips hoort u denken: ouwe zeikstraal. Dus daarom niet alleen kritiek, maar ook wat goedbedoelde raad: geef Yo een jaar de tijd, leer haar interviewen, met als eindtoets een interview met 's lands onmogelijkste persoon voor een diepgravend en persoonlijk interview: echtgenoot Wes.

Lips zal kijken. Dat belooft hij.

Meer over