PlusPunten en komma's

Wordt ‘Zwart’ met een hoofdletter Z hier nu ook vaker gebruikt?

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

In de VS kiezen veel media er sinds pakweg een jaar voor, The New York Times, persbureau Associated Press, om het woord ‘Zwart’ met een hoofdletter te schrijven als het gaat over mensen en culturen van Afrikaanse origine. Zwart met een hoofdletter Z geeft in de VS aan dat mensen een gemeenschap vormen en een geschiedenis delen. Het geeft het woord een andere lading en betekenis dan wanneer het alleen op een kleur slaat (zwart, wit, rood, roze, geel, blauw).

In het Amerikaanse publieke debat speelt dit onderwerp al jaren, en nu lijkt het ook in Nederland in opmars te zijn. In de teksten bij een expositie die nu op het Westergasterrein te zien is over de Afro-Amerikaanse historicus W.E.B. Du Bois is het woord ‘Zwart’ bijvoorbeeld met een hoofdletter geschreven. In deze krant werd het vorige maand op die manier gebruikt op de boekenpagina’s bij de bespreking van een essaybundel, om weer te geven dat de auteur van de bundel het op die manier schreef.

In Nederlandse media is het (nog) niet zo gebruikelijk om zwart met een hoofdletter te schrijven. Ook deze krant schrijft eigenlijk sinds jaar en dag ‘zwart’. Maar taalgebruik in een krant is wat dat betreft een raar ding. Een krant bepaalt de officiële regels niet, zoals bijvoorbeeld makers van een woordenboek dat doen, en het is ook geen activistisch platform dat uit zichzelf verzint dat bepaalde zaken zus of zo genoemd moeten worden. Een krant geeft echter wel weer wat op dat moment qua taalgebruik in de maatschappij ‘gebruikelijk’ is. De eeuwige discussie is natuurlijk alleen vanaf wanneer iets gebruikelijk is.

Zo blijven woordkeuzen en schrijfwijzen altijd in beweging. Denk maar aan het woord blank, dat de afgelopen jaren steeds vaker is en wordt vervangen door wit (deze krant spreekt ook van wit en zwart, en niet meer van blank en zwart). Of denk aan de ondergang van het woord allochtoon.

Het laatste woord over Zwart is in Nederland vermoedelijk nog niet gezegd.

Meer over