Han Lips

Wonderlijk hoe de glimlach van Frans Bauer deuren opent, tot in Italië aan toe

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Vive la Frans, waarin Frans Bauer door Europa trekt 'op zoek naar cultuur en levenswijsheden'.

Han Lips
In Noord-Italië gingen de broers langs bij de hoogbejaarde dame die de tiramisu heeft uitgevonden. Beeld /
In Noord-Italië gingen de broers langs bij de hoogbejaarde dame die de tiramisu heeft uitgevonden.Beeld /

Er bestaat zoiets als televisiegidsentaal. Doorgewinterde reclamemakers broeden kennelijk hun hele werkweek op pakkende omschrijvingen. Dat wat Lips zaterdagavond pakte: Vive la Frans, waarvoor Frans Bauer en zijn broer Dorus door Europa trekken 'op zoek naar cultuur en levenswijsheden'.

Daar is lang over nagedacht. Kosten noch moeite gespaard om het etiketje amusement te vermijden, dat mag straks niet meer. Met een beetje goede wil kan de NPO het inboeken in de categorie 'informatief'.

Eerst maar eens de cultuur. In Noord-Italië gingen de broers langs bij de hoogbejaarde dame die de tiramisu heeft uitgevonden. Wat Lips net zozeer verraste als Frans, die ook dacht dat het toetje al eeuwen bestond. Veel verder dan een rondje Venetië kwamen de Bauers niet. De dag was niet compleet zonder een bezoek aan de plaatselijke Chinees waar ze op het verkeerde been werden gezet: de benummering van het menu was anders dan thuis in Fijnaart en 'iets met nasi' hadden ze niet. Frans liet zich graag verrassen. 'Maar pas op: geen kikkers!'

Wonderlijk toch hoe zijn glimlach deuren opent, tot in Italië aan toe. Wat Lips ging tegenstaan: de broers vroegen zich bij alles af wat het moest kosten. Dat begon al met het kopje koffie op het San Marcoplein (8 euro!), waarvan Dorus bij het afrekenen dacht dat ze het koffiezetapparaat erbij zouden krijgen. Bij de Venetiaanse maskers en de gondel (35.000 euro) liep het gesprek ook al uit op het prijskaartje. Het zullen de levenswijsheden wezen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over