PlusPunten en komma's

Weinig goed nieuws in het nieuws? Dat heeft een reden

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Deze krant had tot niet lang geleden een rubriek op zaterdag met alleen maar goed nieuws. Dat idee was leuk, maar het bleek zo’n beetje de moeilijkste rubriek om te vullen. Er is namelijk niet zoveel goed nieuws.

Écht goed nieuws heeft vaak al groot in de krant gestaan (een uitzonderlijke sportprestatie, een levensreddende uitvinding). Wat overblijft, is al snel van een wat lullig niveau: ‘Vleermuis redt neusbeer uit vijver’, ‘Man in Milwaukee vindt verloren trouwring terug’. Het kunnen grappige berichtjes zijn, maar of het nou echt nieuws is… Tsja. De rubriek bestaat dan ook niet meer.

Een veelgehoorde reden om het nieuws (tijdelijk) niet te volgen, is dat de toestand in de wereld over het algemeen ellendig is. Er is weinig goed nieuws in het nieuws. Nieuws is namelijk iets wat afwijkt van een gebruikelijke of wenselijke toestand en veel impact heeft op een of meerdere levens. Vaak blijken dat verdrietige dingen te zijn: onrecht, oorlog, criminaliteit, economische malaise. Als je dat allemaal achter elkaar zet, zoals in een krant, kan het overweldigend zijn.

Bij deze krant proberen we erop te letten dat we naast ‘hard’ nieuws ook vrolijke dingen brengen: een bericht over Nederlander Lodewijk Gelauff, bijvoorbeeld, die half Wikipedia vol schreef (de krant van maandag), of DeLaMar dat gratis theaterkaartjes aan zorgpersoneel geeft (krant van dinsdag). Zo storten we lezers hopelijk niet dagelijks in een depressie.

Voor wie toch vindt dat er erg veel slecht nieuws in de krant staat, is dit een geruststellende gedachte: op dagen dat er alleen maar over ellende valt te lezen, hebben een heleboel mensen ook een prima dag waarop ze hun dagelijkse doorsnee dingen doen en niet in de krant komen. Geen nieuws is goed nieuws, zegt men niet voor niets.

Meer over