Plus

We snakken naar een speler als Johan Cruijff

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over de dood van Cruijff.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Voor mensen van mijn leeftijd hebben al die filmpjes van Cruijff de afgelopen week ook wel iets vervelends. Natuurlijk is er de bewondering, maar er is ook een beetje chagrijn. Jaloezie misschien.

Het is de Roxy en The Beatles, het is Woodstock. Het is het feest waar iedereen het nog jaren over heeft, maar waar jij niet bij was. Dat gevoel. Ik heb Zlatan in het stadion gezien. Suárez. Messi en Ronaldo. Maar nooit de echte Nederlandse helden. Nooit Bergkamp. Nooit Kluivert. Nooit Van Basten. En nooit Johan Cruijff.

Fan
Een paar jaar geleden ontmoette ik een Parijzenaar die nog altijd groot fan was van Ajax, puur en alleen door het Ajax van Johan Cruijff in de jaren zeventig. "Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik keek met open mond."
Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Als de dood van Cruijff iets duidelijk heeft gemaakt, dan
is het wel dat we een nieuwe Cruijff nodig hebben. We vinden het doodnormaal dat overal op de wereld wel iemand vol enthousiasme een reeks Nederlandse voetballers kan opdreunen, terwijl deze lui Nederland met geen mogelijkheid op een kaart zouden kunnen aanwijzen of de naam Rutte zouden herkennen.

Sensatie
Er is geen ander volk op de wereld dat deze sensatie zo goed kent als wij. Maar hoe lang dit nog duurt, weet ik niet. Vraag aankomende zomer eens aan de ober hoeveel spelers van het huidige Oranje hij kan opnoemen en kijk of zijn ogen daarbij gaan stralen.

We snakken naar een speler als Cruijff. Over wie wij onze kleinkinderen kunnen vertellen. Het maakt geen donder uit of deze Cruijff van een pleintje in Spangen komt, uit Nieuw-West of van een afgetrapt veldje uit Almelo. Als we maar met open mond naar hem kunnen kijken.

Maar misschien krijgt elke generatie de voetballer en popgroep die die verdient. Ik heb geen idee wat wij in godsnaam fout hebben gedaan.

j.vanderhorst@parool.nl

Meer over