PlusColumn

We moeten het hebben over Donald Glover

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

We moeten het hebben over Donald Glover. Deze 34-­jarige creatieveling (de enige gepaste verzamelnaam die ik kon bedenken voor rapper, acteur, schrijver, stand-upcomedian, regisseur, zanger, producer, songwriter en dj) is op dit moment de enige Donald die Amerika great maakt.

Laten we beginnen met Donald Glover de televisiemaker. Hij manifesteerde zich als acteur in onder andere 30 Rock en Community, maar brak in 2016 definitief door met de door hemzelf bedachte en geschreven televisieshow Atlanta.

Een drama/ ­comedyserie met surrealistische elementen die gaat over de college drop-out Earn (gespeeld door hem) die zowel een goede vader wil zijn voor zijn dochter Lottie als een goede manager voor zijn rappende neef Paper Boi. Of zoals hijzelf omschrijft: Atlanta is Twin Peaks, maar dan met rappers.

Atlanta is bekroond met meerdere Emmy- en Golden Globe Awards. Deze week eindigde het tweede seizoen. Zonder grap: stop met alles en kijk Atlanta. Er bestaat geen enkele andere film of serie of theatervoorstelling of boek of plaat die beter, grappiger en met zoveel respect laat zien hoe het is om vandaag de dag jong en Afro-Amerikaans te zijn.

En dan heb je Donald Glover de muzikant. Onder zijn artiestennaam Childish Gambino bracht hij bijna tegelijk met Atlanta het album Awaken, My Love uit. Een plaat met funky en soulful composities met gelaagde, maatschappijkritische teksten die op de beste momenten doen denken aan muziek van Prince en Stevie Wonder.

Het album was genomineerd in de belangrijkste Grammycategorie Album of the Year, die hij samen met Jay-Z, Kendrick ­Lamar en Lorde moest afstaan aan Bruno Mars. Glovers single Redbone werd wel bekroond met een Grammy, voor Best R&B Performance.

Vorige week bracht hij, tegelijk met zijn optreden als host en muzikale gast bij Saturday Night Live, zijn nieuwste single This is America uit. De bijbehorende video, geregisseerd door Hiro Murai die ook Atlanta maakt, telt tijdens het schrijven van dit stuk 74 miljoen YouTubeviews.

Op sociale media maakt de clip veel los door de grote hoeveelheid symboliek en schokkende beelden. In het kort: Donald Glover doet op de voorgrond populaire dansjes met een groepje kinderen dat hem volgt terwijl er op de achtergrond rellen plaatsvinden, zwarte mensen worden belaagd door de politie en er zelfs iemand zelfmoord pleegt. En o ja, hij schiet zelf ook nog een gitarist en een kerkkoor neer.

Zijn nieuwste plaat zal eveneens zijn laatste zijn. Childish Gambino gaat met pensioen, vertelde hij pasgeleden in een interview. Als acteur is Donald Glover binnenkort te zien in de rol van Lando Calrissian in de Star Warsfilm Solo en als Simba in The Lion King.

En dan te bedenken dat hij een paar jaar geleden nog in interviews aangaf te kampen met zelfmoordneigingen. Omdat de wereld om hem heen te veel in hokjes was ingericht, terwijl zijn talent net zo multidimensionaal is als zijn karakter. Godzijdank wist hij zijn frustraties te transformeren in een complete take-over van Hollywood. En het beste moet nog komen.

Rapper en schrijver Massih Hutak (25) schrijft elk weekend een column voor Het Parool. Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over