Lezersbrief

'We kunnen aids verder terugdringen, als politiek durft'

'Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gehad in de wereld bij de effectieve aanpak van de hiv-epidemie. Die positie komt in gevaar als we nu gaan achterover leunen,' schrijft Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds.

Het Parool
Met rode lintjes versierde brug om aandacht te vragen voor mensen met hiv. Beeld anp
Met rode lintjes versierde brug om aandacht te vragen voor mensen met hiv.Beeld anp

'Nul nieuwe hiv-infecties in Nederland is een lovens­waardig streven, maar pas op lange termijn realistisch,' stellen minister Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Blokhuis (Preventie) recent in een brief aan de Tweede Kamer.

Het tegendeel is waar, zegt het Aidsfonds. Nieuwe middelen maken het doel wel degelijk haalbaar op korte termijn, maar het ontbreekt aan politiek leiderschap in Den Haag. Dat is zeer kwalijk, omdat hiv nog altijd een levenslange behandeling betekent en vaak met een stigma gepaard gaat.

Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gehad in de wereld bij de effectieve aanpak van de hiv-epidemie. Die positie komt in gevaar als we nu gaan achterover leunen. Afgelopen jaar hebben opnieuw 750 mensen in Nederland een hiv -diagnose gekregen. Dat aantal daalt al enige jaren, maar de vermindering verloopt onnodig langzaam. Nieuwe medische ontwikkelingen kunnen hier een ontzettende versnelling in aanbrengen, juist bij de groepen mensen waar hiv nog veel voorkomt.

Vergoeding PrEP
Zo wordt de hiv-preventiepil PrEP over de hele wereld omarmd als een echte 'gamechanger', vooral voor de groep mannen die seks hebben met mannen. In Frankrijk, België, Portugal en Noorwegen wordt de preventiepil al enkele jaren vergoed. Ook in landen als Kenia en Zuid-Afrika wordt de pil verstrekt met indrukwekkende resultaten.

In Nederland wachten we nu al 2,5 jaar op de invoering van PrEP. GGD's hebben zich voorbereid en er zijn wachtlijsten van mensen die zichzelf op deze manier tegen een hiv-infectie willen beschermen.

Toch liet de minister vorige week weten dat de invoering van PrEP op zich laat wachten, tot ergens in 2019. Elke dag langer wachten betekent onnodige nieuwe hiv-infecties erbij. Deze vertraging is onverantwoord.

Een andere grote uitdaging is om mensen met een hiv-infectie snel te testen en onder behandeling te krijgen. Juist omdat iemand met hiv die succesvol wordt behandeld met hiv-remmers het virus niet meer kan overdragen.

Ook hier worden nieuwe ontwikkelingen in Nederland onnodig tegengehouden. Zo bestaan er inmiddels zeer betrouwbare hiv-zelftesten. Deze bieden de mogelijkheid om jezelf thuis op hiv te testen, buiten een arts, apotheker of GGD om.

Verouderde wetgeving verbiedt het deze hiv-zelftest aan te bieden buiten professionals om. De minister geeft aan dit niet voor 2022 te willen veranderen. Daarmee vertraagt hij het vinden van de meer dan 2000 mensen met hiv in Nederland, die niet weten dat ze hiv hebben.

Wachtlijsten
Het aanbieden van hiv-zelftesten is in het buitenland zeer effectief gebleken. Ze zijn ook hier essentieel, omdat tegenwoordig lang niet iedereen meer snel terechtkan bij de soa-poli's van de GGD voor een hiv-test. Daar wordt zwaar geselecteerd, omdat sinds 2015 het budget bevroren is. Er zijn nu zelfs wachtlijsten bij de GGD, een serieuze barrière om recente hiv-infecties op te sporen. Terwijl we weten dat hiv vooral wordt overgedragen als mensen nog niet weten dat ze hiv hebben.

Kortom, de tijd heeft niet stil gestaan en er zijn allerlei nieuwe middelen om te zorgen dat Nederland wel degelijk het eerste land met nul nieuwe hiv-infecties kan worden. Steeds meer steden, regio's, artsen en ander zorgverleners delen die ambitie en willen ermee aan de slag. Het Aidsfonds praat niet alleen over die ambitie maar investeert er ook in. De vraag is wat de minister gaat doen, vertragen of mogelijk maken dat we alle nieuwe middelen kunnen inzetten die we nodig hebben. Dan kunnen we laten zien dat deze ambitie lovenswaardig én haalbaar is. Ook op korte termijn.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

Meer over