Lezersbrief

'Wat is een diploma waard op een dode planeet?'

Student en Paroollezer Ravi Ishwardat gaat op 25 april, geïnspireerd door de moed van klimaatstakende scholieren wereldwijd, de straat op om te protesteren tegen het klimaatbeleid.

Het Parool
Scholieren voeren actie in Amsterdam voor het klimaat Beeld ANP
Scholieren voeren actie in Amsterdam voor het klimaatBeeld ANP

De linkse partijen lijken met de aanpassingen van het kabinet aan het eigen klimaatbeleid de grote winnaars. Met name de invoering van een CO2-taks voor bedrijven wordt door meerdere politieke partijen met kleine euforie ontvangen.

De blijdschap van deze partijen bewijst dat de politiek alle contact met de jeugd is kwijtgeraakt. De trotse aankondiging dat we over 31 (!) jaar misschien eindelijk een groene economie hebben, zoals door in het klimaatakkoord aan ons beloofd, is hiervoor bewijs genoeg. Het slakkengangetje waarmee onze regering het klimaatbeleid door wil voeren, is voor mijn studentengeneratie niet alleen te traag, maar komt ook te laat.

Tijdbom
Wat onze leiders niet beseffen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd, is dat ze een diepe schuld aan ons hebben. Al decennia is er vrijwel niks gedaan om onze toekomst veilig te stellen. Talloze klimaatakkoorden zijn er gesloten zonder deze vervolgens na te komen.

Door de tikkende tijdbom genaamd klimaatverandering hebben we geen 31 jaar om onze planeet ecologisch te hervormen. Dat onze regeringsleiders nu denken dat wij na jaren van nalatigheid tevreden moeten zijn, is vooral een belediging. Een echte leider neemt verantwoordelijkheid voor het falen in de laatste decennia en zet alles op alles voor herstel. Dit is precies wat onze huidige leiders nalaten.

Recht op toekomst
Diegenen die de tijdsduur van het klimaatbeleid hebben vastgesteld, voelen de urgentie van ons probleem niet genoeg. Gelukkig voelen miljoenen jonge mensen deze urgentie wel. Vandaar dat zij vorige week wereldwijd met miljoenen de straat op zijn gegaan om te eisen waar ieder jong persoon een absoluut recht op heeft: het recht op een toekomst.

Met de halve maatregelen en het uitstelgedrag van onze leiders komen we er niet. Daarom staken wij, jonge mensen, door. Op 25 april gaan wij, studenten van mbo tot hbo en universiteit, geïnspireerd door de moed van klimaatstakende scholieren wereld­wijd, de straat op om onze toekomst terug te eisen. Zolang onze toekomst wordt verpest, zijn onze ­diploma's namelijk niks waard. We hebben niks te verliezen en alles te winnen.

Ravi Ishwardat (24), Students for Climate NL

Meer over