Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

‘Wat gaat er gebeuren als het woord van God belachelijk wordt gemaakt?’

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

‘Ik heb Frankrijk juist een geschenk willen geven. Het geschenk van een beter, rechtvaardiger en barmhartiger geloof. Een geloof van beschaving dat de onbeschaafde, want ongelovige Fransen kan redden. En laten we eerlijk zijn: onbeschaafd Frankrijk vernietigt zijn eigen kinderen – en ook die van ons.

Wij weten dat wij beschaafder zijn. Dat onze God ons veel gelukkiger kan maken dan de christelijke God. We zouden ons eigenlijk samen moeten keren tegen de ongelovigen. Zij zijn het allergrootste gevaar.

Door hun invloed worden de Heilige Boeken niet meer serieus genomen. De Heilige Boeken die het richtsnoer vormen voor ieder weldenkend mens. Onder hun invloed word God bespot. Hoe kan dat een verrijking zijn? Leg mij uit hoe dat kan? Wat gaat er gebeuren als het woord van God belachelijk wordt gemaakt? Dan treedt God op. Zonder iets te hoeven zeggen, weten we dan wat we moeten doen. En dat heb ik gedaan.

U zou mij dankbaar moeten zijn. U zou moeten juichen omdat u in mij Allah hebt kunnen waarnemen, Allah hebt horen spreken en Allah hebt zien handelen.

Daarom ben ik nu ook gelukkig. Ik was Zijn stem, Zijn handen en Zijn voeten, Zijn lichaam en Zijn hart.

En ik weet ook dat al mijn geloofsgenoten zullen juichen en mijn daad zullen goedkeuren omdat ze weten dat ik handelde namens Hem en zij zullen mij eren omdat ik Zijn boodschapper was. En mettertijd zal iedereen mij eren omdat ik Zijn boodschapper was.

Uiteindelijk is mijn God de sterkste! Ook dat zal mettertijd blijken. En velen zullen nog Zijn handen, Zijn lichaam en Zijn hart moeten worden.

Daarom zal uiteindelijk niemand kwaad op mij zijn. Ja, de ongelovigen. Maar zij zullen in hun hart de angst voelen; ze beseffen dat zij de volgende kunnen zijn, als ze niet snel beschaafd worden.

En de man die ik naar Hem heb gestuurd? Hij kan, als hij aan de voeten van de Allerhoogste zit, berouw tonen. Zo niet, dan zal de Allerhoogste hem zijn fouten laten zien en zal Hij alsnog barmhartig zijn.

Een mens moet altijd een wet overtreden om te tonen dat er een betere bestaat. Een mens moet altijd een offer brengen opdat anderen dat offer niet hoeven te brengen.

Daarom ben ik blij dat ik Frankrijk dit geschenk heb gegeven.

Trots zal ik voor de Allerhoogste verschijnen.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over