Karin Spaink. Beeld Artur Krynicki
Karin Spaink.Beeld Artur Krynicki

Wat een slampampers, die politici

PlusKarin Spaink

Karin Spaink

Wat we als burgers nog ­kunnen doen om de ­klimaatcrisis te dempen, is ­futiel geworden, schreef ik vorige week. Da’s niet helemaal waar: we kunnen stoppen met vliegen, met dumpkleding ­kopen, met elke dag vlees eten. We kunnen een boom planten, geen fruit of groente kopen die een half continent moest reizen om hier in een winkel te belanden, kiezen voor openbaar ­vervoer en fietsen, langer met onze spullen doen en minder energie verspillen.

We kunnen de volgende keer anders stemmen, in de tussentijd onze zorgen publiekelijk ­uitspreken, milieuorganisaties vaker steunen en eisen dat politici maatregelen nemen die er werkelijk toe doen.

Helaas lijken politici tegenwoordig kortzichtiger te zijn dan ooit. Dit is geen tijd waarin iemand van enig politiek gewicht het in zijn hoofd zou ­halen een plan als de Deltawerken te opperen, terwijl dat toch de schaal is waarop we zullen moeten denken. Maar premier Rutte nodigt liever vijf gele hesjes in het Torentje uit dan dat hij een brede discussie entameert over hoe we als land onze energieconsumptie kunnen beteugelen, schuift het bedrijfsleven liever 2 miljard per jaar aan dividendbelasting toe dan werk te maken van een CO2-belasting, en luistert aandachtiger naar multinationals dan naar burgers. Of hij schoffeert met het hele kabinet de rechter, die de staat ook in hoger beroep naleving van het klimaat­akkoord oplegde. ­

Wat een ­slampampers. En ik begrijp het niet. Ook politici hebben kinderen, juist politici weten dat we in Nederland al jaren zowat alle klimaatafspraken met voeten treden, ook politici weten dat er de afgelopen weken bijna 3 miljoen hectare bos in Siberië in de hens is gevlogen en er overal rond de Noordpool branden zijn en methaan vrijkomt. Zelfs de bazen van Shell, ExxonMobil, BP en andere grote oliebedrijven weten dat – nee sterker, die wisten veel eerder dan wij burgers, of onze politici, dat zulks te gebeuren stond als we op de oude voet doorgingen.

Hoe kun je dan in ’s hemelsnaam doen alsof klimaatverandering een bui is die wel weer overwaait? Hoe kun je zo je kop in het zand steken, of geloven dat het jou niet zal raken? Hoe kun je zo volharden in je kortzichtigheid en je kortetermijnbeleid?

Ik weiger te geloven dat het ­politici geen lor kan schelen. Soms denk ik dat ze ’s nachts, stiekem in hun bedje, bijwijlen even benauwd zijn als u of ik, maar dat die angst in wankel evenwicht gehouden wordt door een andere vrees: die voor de toorn van grote bedrijven, die dreigen met vertrekken of tegen­maatregelen als er beleid komt dat ze niet zint.

Maar toch. Als je nota bene de baas van het IMF aan je kant hebt – Christine Lagarde heeft herhaaldelijk gezegd dat het hoog tijd is om wereldwijd alle subsidies en steun aan fossiele brandstoffen in te trekken, een bedrag dat ze schatte op een slordige 5000 miljard per jaar – dan kun je best een deuk in een pakje boter slaan.

Reageren? Mail dan naar k.spaink@parool.nl

Meer over