Lezersbrief

'Wat een onderwijs, wat een verspilling'

Volgens Paroollezer Corine Eckhard schiet het onderwijs op het ROC van Amsterdam ernstig tekort. 'Als er genoeg leerlingen zijn wordt er wel eens lesgegeven, verder mag je achter een computer voor jezelf werken.'

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Teleurstelling en boosheid strijden in mij om voorrang. Al ruim vijftien jaar hebben wij een pleegzoon in huis. Een lief kind, een lieve tiener en sinds dit jaar een nog steeds lieve, maar soms opstandige puber. Nog drie maanden en hij wordt achttien. En moeten wij hem loslaten. Het ROC van Amsterdam heeft dat al gedaan.

De basisschool ging nog best redelijk, maar de middelbare school stimuleerde hem niet. Van het vwo ging hij naar de havo. Gepraat als Brugman heb ik, maar met 0,005 punt tekort moest hij naar het vmbo. ­Gelukkig haalde hij daar, met nietsdoen, een diploma. Vorig jaar startte hij op het ROCvA. Wat een drama! Als er genoeg leerlingen zijn wordt er wel eens les gegeven, verder mag je achter een computer voor jezelf werken - maar je kunt ook gewoon wegblijven.

En voordat je examen mag doen, moet je eerst een voldoende voor een proefexamen halen. Want de school wil wel zeker weten dat hij ze leuke cijfers gaat bezorgen.

8 februari stuurde ik zijn mentor een mail: 'Zoon is erg gedemotiveerd en ik wil graag weten hoe het ervoor staat. Wanneer zijn er examens en hoe gaat het op zijn stage?' Daar was namelijk nog geen begeleider ­geweest.

Een antwoord over schoolvorderingen heb ik nooit gekregen, de stagementor ging wel snel met het stagebedrijf bellen. Op de stage langsgaan is er dit schooljaar echter niet van gekomen. In elk geval hebben ze hem daar nog nooit gezien. Wel heeft mijn pleegzoon dit jaar 540 uur vakken gevuld in de supermarkt. Onbetaald, maar zo is nou eenmaal de praktijk op een mbo 4-opleiding.

Vier weken geleden mailde ik de mentor nog maar eens en liet blijken dat ik vond dat de school ernstig tekortschoot. Ze ging meteen voort­varend aan de slag, ik kan niet anders zeggen. Als extraatje kregen we vijf dagen later een brief dat hij gemeld was bij de leerplicht wegens ongeoorloofde afwezigheid. Hoe zou dit toch komen?

Maar de klap op de vuurpijl kwam maandag via de mail. De mentor schreef dat mijn pleegzoon is gezakt voor zijn proefexamen en volgende week geen examens mag doen. Kom maar volgend jaar terug om het af te maken. Dat kan dan nog voor 1 oktober gelukt zijn. Dan kan hij van 1 oktober tot 1 september het jaar erop thuis wachten tot hij naar het hbo kan (waar hij al is aangenomen).

Wat een onderwijs.

Wat een toekomst.

Wat een verspilling.

Corine Eckhard, Haarlem

Meer over