Opinie

'Wacht geen dag langer met invoering hiv-preventiepil'

De Gezondheidsraad adviseert de hiv-preventiepil PrEP ook in Nederland te verstrekken. Organisaties roepen in deze open brief minister Bruins op om het advies direct uit te voeren.

Het Parool
'Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland' Beeld ANP
'Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland'Beeld ANP

De hiv-preventiepil PrEP is al jaren beschikbaar in de Verenigde Staten. Sinds 2016 is het middel ook goedgekeurd voor de Europese markt.

Dinsdag adviseert de Gezondheidsraad aan de overheid om het ook in Nederland te verstrekken. Dat advies komt geen dag te laat, want het aantal hiv-diagnoses blijft onnodig hoog.

Daarom roepen wij minister Bruins (Medische Zorg) op om het advies direct uit te voeren en de hiv-epidemie in Nederland te stoppen.

Van hiv hoef je in Nederland geen aids meer te krijgen. Er zijn medicijnen die het virus zo fors afremmen dat je gezond blijft en het ook niet meer kan overdragen. Je moet die hiv-remmers wel levenslang slikken. Voorkomen van hiv blijft dus nog steeds de beste keuze.

PrEP is een veilig en effectief middel dat je volledig beschermt tegen hiv. Je slikt de pil elke dag of rondom momenten dat je seks hebt. Simpel en doeltreffend. Dit was reden voor Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal en andere landen om PrEP te vergoeden, maar nog niet voor Nederland. We lopen achter.

Spectaculaire resultaten
In het buitenland worden spectaculaire resultaten bereikt met PrEP. Zo daalt het aantal hiv-infecties drastisch in San Francisco en Londen.

In Nederland kregen het afgelopen jaar ruim 800 mensen een hiv-diagnose; meer dan 2 per dag. Met PrEP kan dat substantieel verminderen.

We weten uit onderzoek dat PrEP per jaar 250 hiv-infecties kan voorkomen; dat zijn liefst vijf infecties per week.

PrEP voorkomt een levenslange behandeling met hiv-remmers, die vele malen duurder is dan het vergoeden van de preventiepil.

Artsen en verpleegkundigen staan in de startblokken om PrEP zorgvuldig toe te passen. Mensen die risico lopen op hiv, kunnen niet langer wachten om zich beter tegen hiv te beschermen.

Wij dringen er al twee jaar op aan PrEP snel in te zetten in Nederland. Ondanks voorstellen van GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer zei de minister te willen wachten op de Gezondheidsraad. Dat advies is er nu en het is bijzonder helder: PrEP moet verstrekt worden aan alle potentiële gebruikers die er baat bij kunnen hebben.

Elke dag langer wachten is onverantwoord; het betekent nieuwe infecties die voorkomen hadden kunnen worden.

We roepen minister Bruins op ervoor te zorgen dat allen die risico lopen op hiv snel en betaalbaar toegang krijgen tot PrEP. Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland. Stop de hiv-epidemie nu.

Louise van Deth (Directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland), Koen van Dijk (directeur COC), Marc van der Valk (voorzitter Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren), Pieter Brokx (directeur Hiv-Vereniging).

Meer over