PlusColumn

Waarom zou je in godsnaam naar de radio luisteren?

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Ach ja, de goeie ouwe radio. Ik hou van radio, en ik volg radio­nieuwtjes met interesse.

Gerard Ekdom maakte bekend dat hij overstapt van Radio 2 naar Radio 10. Dat is: van een publieke zender naar een zender van John de Mol. Een logische stap. Hij heeft 20 jaar bij de ­publieke omroep gewerkt. Ik neem aan dat hij nu een lekker dik salaris gaat verdienen en zich bovendien kan verlossen van de drukkende vergader­cultuur in Hilversum.

Natuurlijk moest hij uitleggen waarom hij deze stap zet. Dat had hij in heldere bewoordingen kunnen doen, maar hij heeft ervoor gekozen om het geheel van een Nelson Mandela-achtige glans te voorzien. "Ik ben een vrijheidsstrijder," hoorde ik hem op de radio zeggen, "ik ben ­iemand die gaat voor vrijheid."

Je werkt 20 jaar als veredelde ambtenaar voor een ­omroep om daarna voor veel geld onder het juk van John de Mol te gaan functioneren - ja, dat is de definitie van een vrijheidsstrijder.

Op Facebook mijmert Ekdom verder. Waarom zou hij weg­­gaan, waarom maakte hij deze historische keuze?

"Vrijheid en toekomst! (...) Ik ben een creatief mens, een ondernemer en de stap die ik nu ga zetten biedt mij alle mogelijk­heden om mij daarin verder te ontwikkelen. (...) Creativiteit, vrijheid en toekomst zijn voor mij het allerbelangrijkste."

Deze man is zo bezeten van vrijheid, dat is een betere zaak waardig! Of zal hij gewoon lijden aan de dj-ziekte, waarbij ­mensen die er hun werk van ­maken slap te ouwehoeren zichzelf ineens bloedserieus nemen? Die ziekte waar Giel Beelen en Ruud de Wild ook aan lijden?

Voor deze krant interviewde ik een paar weken geleden de ­rapper Bokoesam. Ik vroeg hem of hij dacht dat 3FM tegenwoordig zo slecht scoort omdat men veel te laat had ingezien hoe groot hiphop - verreweg de populairste muziekstroming van dit moment - zou worden.

"Eigenlijk," zei hij oprecht, "begrijp ik überhaupt niet waarom mensen naar de radio zouden luisteren."

Tja, daar had Bokoesam wel een puntje. Waarom zou je in godsnaam naar de radio luisteren? Ineens drong de gedateerdheid, de ouderwetsheid, de passéheid van radio en alle erop kwakende dj's volledig tot mij door.

Is radio een zieltogend medium? Alles wat je als muziekliefhebber wil horen, is te vinden op YouTube en Spotify. Als je ­nieuwe dingen wilt ontdekken, kun je van alle kanten getipt worden.

Het megagrote voordeel is dat Gerard Ekdom en Giel Beelen er niet doorheen praten.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over