PlusColumn

Waarom wordt de trainer van Ajax niet gekozen door supporters?

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Om op een feestje een stilte te vullen, stelde ik voor in Nederland trainers van een grote club als Ajax democratisch te laten kiezen door de supporters.

Twee of drie kandidaten zouden zichzelf gedurende een week moeten aanprijzen.

In die tijd kunnen de kandidaten duidelijk maken waar ze voor staan: wie ze in de spits zouden zetten, hoe ze denken over open trainingen, het gebruik van data, eigen jeugd en mental coaches, hoe ze omgaan met jongens die hun benen scheren en wie het langst naar het liedje van de kidsclub kan luisteren zonder tekenen van stress te vertonen.

Er zou een debat kunnen plaatsvinden.

Als de trainer gekozen wordt is hij voor een periode van minimaal twee jaar zeker van zijn plek. Misschien zelfs drie. Daarna komen er nieuwe verkiezingen waarbij de zittende trainer zich weer verkiesbaar kan stellen.

Het was nog te vroeg op het feestje voor dit soort gesprekken. Al was het zo'n feestje waar het überhaupt niet laat zou worden. Men vond het onzin. Supporters konden toch niet bepalen wie het best een voetbalteam kan leiden. Die zouden alleen maar kijken of iemand nooit bij Feyenoord had gespeeld en dat soort zaken. De meeste supporters waren idioten, vonden ze.

Steeds verbaast het me weer hoe ze het in de voetbalwereld voor elkaar hebben gekregen dat mensen daadwerkelijk geloven dat alleen oud-voetballers verstand van voetbal en het leiden van een voetbalclub hebben.

Dat terwijl we het wel doodnormaal vinden om te stemmen voor de Tweede Kamer of over het Oekraïneverdrag. Of dat onze minister van Defensie nooit in het leger zat maar wel de secretaresse-opleiding op Schoevers afrondde en onze minister van Volksgezondheid politicologie studeerde.

Toch weet ik niet zeker of de politiek iets kan leren van voetbalclubs of dat het juist andersom is.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over