Lezersbrief

‘Waarom spelen de liberalen koehandel met levens van vluchtelingen?’

Waarom spelen de liberalen koehandel met levens van vluchtelingen? vraagt Paroollezer Aaron Mirck zich af in deze ingezonden brief.

Aaron Mirck
Klaas Dijkhoff (VVD) staat de pers te woord na afloop van een coalitieoverleg in de Tweede Kamer over de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) staat de pers te woord na afloop van een coalitieoverleg in de Tweede Kamer over de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Er komen honderd vluchtelingen uit het uitgebrande kamp Moria naar Nederland. Bang voor de in de peilingen klimmende PVV en FvD, dwong de VVD de coalitie tot een rechts compromis. Het opvangen van vijftig kinderen en vijftig kwetsbaren is een druppel op een gloeiende plaat.

Waarom spelen de liberalen koehandel met levens van vluchtelingen? Een antwoord op die vraag kan gevonden worden in het bekende Monopolyonderzoek van de Amerikaanse psycholoog Paul Piff. Piff onderzocht de invloed van rijkdom door honderden koppels een potje Monopoly te laten spelen. De kansen van de spelers waren ongelijk: één speler startte met twee keer zoveel geld, kreeg meer geld bij het passeren van Start en mocht wel met twee dobbelstenen gooien (zijn tegenspeler kreeg slechts één dobbelsteen). Met een vooraf opgegooid muntstuk werd bepaald wie de (kans)rijke en wie de (kans)arme speler werd.

Het gedrag van de proefpersonen werd vastgelegd en laat zich eenvoudig vertalen naar het huidige vluchtelingendebat. De rijkere speler klopte zich op de borst, was lawaaiiger en ronduit bot. Kansrijkere spelers schepten op over hun welvaart, kleineerden de andere spelers en claimden na afloop dat ze dit succes aan zichzelf te danken hadden (‘ik heb wel erg goede investeringen gedaan’). Zo werkt ons brein: dat oneerlijke voordeel verklaren we graag aan de hand van onze eigen kwaliteiten.

Geen enkele speler verklaarde na het gewonnen potje Monopoly dat het succes te danken was aan het opgegooide muntstuk. Net zoals sommige Nederlanders eraan voorbijgaan dat er maar één reden is dat ze recht hebben op Nederlandse welvaart. Omdat ze, tja, in Nederland zijn geboren en sindsdien niet zijn verhuisd of zijn doodgegaan.

Aaron Mirck, Amsterdam

Meer over