Han Lips

Vol ontzag kijken naar Bram Vermeulen in Zimbabwe

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Bram Vermeulen bij het NOS-journaal.

Han Lips
null Beeld Screenshot NOS
Beeld Screenshot NOS

Al de hele week kijken we vanuit onze veilige huiskamer vol ontzag naar Bram Vermeulen. Na de machtswisseling in Zimbabwe zagen we de NOS-correspondent al meteen zaterdag midden in het feestgedruis.

Sindsdien hebben we thuis weddenschappen lopen over wat hij bij zijn avonturen als Kuifje in Afrika meetorst in de rugzak om zijn schouders. Lips weet het bijna zeker: een pakje boterhammen. Bram is geen man die voor verrassingen wil komen te staan.

Woensdag werd hij bijna van de weg gereden door een colonne rond de afgezette dictator Robert Mugabe. In een villawijk wees Bram de journaalkijker het landhuis waar Mugabe woont met zijn Grace, de vrouw die de stokoude dictator eigenlijk op het oog had als zijn opvolger.

Maar het was nog best een toer geweest om in de villawijk te komen, liet Bram zich ontvallen. Hij moest zich eerst voorbij de roadblocks kletsen.

Eenmaal in de lommerrijke lanen rond het huis van de Mugabes was een buurvrouw niet te beroerd om te bevestigen dat met de machtswisseling ook een burenruzie werd beslecht.

De generaal die deze week de macht overnam, woont even verderop. En buuf Grace had zich niet bepaald populair gemaakt tussen de overige desperate housewives in Zimbabwes Wisteria Lane toen ze probeerde alle andere bewoners uit hun huis te krijgen. De Mugabes wilden het hele landgoed voor zichzelf.

Dat gevaar is nu geweken. Bram heeft het zelf gezien: de Mugabes zijn vertrokken, bestemming onbekend. Intussen gingen in de villawijk de potjes golf gewoon door, toonde de geweldige reportage. "Blij dat ze weg is," zei de buurvrouw over Grace.

Kortom, Bram is ónze man in Afrika. En had Zimbabwe een meester Frank Visser gehad of een andere rijdende rechter, dan was het allemaal nooit zover gekomen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over