PlusColumn

Voetbal is geen Disneyfilm, ook al zie je eruit als een prins

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Een quizvraag: welke Parijzenaar speelde een kwartier
in Ajax 1?

Hoeveel zullen dit nog weten over een jaar of vijftien? Ik dus. Maar ik heb de vraag net gemaakt. En welke wedstrijd was het? En voor wie viel hij in? Er zijn mensen die nu al geen idee hebben en ­onzeker worden dat ik, een meisje, wel alle antwoorden heb. O ja zullen ze zeggen. Oooo ja! Ilan Boccara.

Er zijn spelers die je al vergeet als ze nog op het veld staan. Er zijn er bij die maar een paar minuten speelden en die je niet vergeet. Nooit durf ik niet te zeggen (alcohol en ouderdom vallen hopelijk als eerste de voetballers in het hoofd aan), maar in elk geval niet voor pak hem beet tien jaar, en dat is lang als je supporter bent van Ajax.

Boccara was een sprookje. Hij groeide op in het chique zestiende in Parijs. Sprak keurig Frans maar ook de taal van de banlieue, geleerd van zijn teamgenoten van PSG.

Hij was slim en knap als Dani. Hij was net als zijn Franse vader een fan van Ajax. Zijn moeder was een Amsterdamse. Dat hij een contract tekende bij Ajax leek een scène uit een Disneyfilm.

David Endt vertelde dat op de eerste training met het ­eerste door medespelers voor hem was geapplaudisseerd. Dat gebeurt zelden.

Waar speelde Boccara na Ajax? Évian, Hapoel Kefar ­Saba en Hapoel Jeruzalem. Een mooie tocht langs zijn ­eigen geschiedenis. Geen mooie voetbalcarrière.

Vorige week zag ik dat Ilan niet meer speelt. Hij is nu personal coach in Tel Aviv. Hij plaatst op Instagram foto's van nu, maar ook van eerder, als voetballer in de jeugd en daarna. Ook dat kan hij, dacht ik: hij is begin twintig, maar heeft geaccepteerd hoe het is gelopen.

Voetbal is geen Disneyfilm, ook al werk je hard en zie je eruit als een sprookjes­prins.

Laatste vraag: welke columnist dacht dat Boccara het ­Nederlands elftal zou halen?

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over