Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Verstappen toont de KNVB wat topsport is

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Een week na het echec rond Oranje is het legioen alweer elders in Europa neergestreken. Zo zal de Grote Prijs van Oostenrijk dit weekeinde door 25.000 Nederlanders worden bezocht. Rond het Red Bull Circuit in het dorp Spielberg wordt opnieuw duidelijk hoe de opkomst van Max Verstappen de Formule 1 heeft veranderd. Petten, shawls, t-shirts en vlaggen met nummer 33 zouden in een vol voetbalstadion niet misstaan.

Intussen is de coureur het oog in deze orkaan. Na het Nederlands elftal en de KNVB is de wereld van de Formule 1 een verademing. De Amerikaanse eigenaar FOM, teams en rijders liggen inmiddels jaren voor op het nog altijd klassiek geleide topvoetbal. Neem Verstappen, bij wie alles in het teken staat om de beste van de wereld te worden. Intussen is zijn omgeving net zo scherp georganiseerd als de 23-jarige sportman.

Zo is het laatste nieuws over hem te vinden op www.verstappen.nl, wie tijdens een Grand Prix op de speciale Max Verstappen Tribune wil zitten, regelt dat via www.verstappentravel.nl – zoals 15.000 fans voor Oostenrijk hebben gedaan – en www.verstappenshop.nl is er voor kleding, caps en andere accessoires. Terwijl de sportman voor de wereldtitel gaat, is hij tegelijk de spil van een miljoenenbedrijf.

Wat een contrast met de KNVB. Enkele voorbeelden die duidelijk maken dat niet alleen de bondscoach heeft gefaald.

Zuchtend en puffend ten onder

Vlak voor het EK sommeerde KNVB-directeur Eric Gudde het ministerie van VWS om in Zeist de internationals te laten vaccineren. Niet alleen meldde de bond zich veel te laat, ook zat de overheid midden in een vaccinatiepiek. Toen er toch iets geregeld werd, bleek het om slechts enkele internationals te gaan. De rest was al gevaccineerd of weigerde de prik.

Dan de communicatieve blunders van Frank de Boer: had niemand van de afdeling communicatie hem hiervoor kunnen behoeden?

Vervolgens de klucht met de sponsors. Hoe moeilijk is het om alleen internationals beschikbaar te stellen die zeker zullen spelen? Nu kwam in vrijwel iedere reclamespot iemand voor die was afgevallen of niet in de basis stond. KPN was de grootste pechvogel, met Steven Bergwijn die prominent in de campagne zat. De niet geselecteerde Bergwijn was via de STER daardoor toch nadrukkelijk op het EK aanwezig.

Als dieptepunt de reis naar Boedapest. De selectie vertrok pas 36 uur van tevoren uit Zeist, reed een uur met de bus naar Schiphol, vloog in twee uur naar Hongarije en klapte daar tegen een temperatuursverschil van 14 graden aan. Zuchtend en puffend ging Oranje tegen de Tsjechen ten onder.

Zowel richting overheid, sponsors als spelers heeft de KNVB bewezen weinig van topsport te begrijpen. Toch gaan dezelfde mensen nu alles oplossen. Intussen snuif ik tussen de Oostenrijkse bergen de magie van Max op. Ingegeven door een Nederlandse gamechanger van een mondiale sport. Topsport zoals topsport zou moeten zijn.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over