Tuğrul Çirakoğlu. Beeld Nosh Neneh
Tuğrul Çirakoğlu.Beeld Nosh Neneh

Verslaafd aan zijn eigen spul

PlusTuğrul Çirakoğlu

Tuğrul Çirakoğlu

We kwamen ’s avonds laat aanrijden voor het schoonmaken na een overlijden. Ik parkeer­de onze auto pal voor de deur. De opdrachtgever stond al op ons te wachten, samen met drie andere ­mannen. Het waren ongure types. Ik zei tegen mijn collega dat hij goed moest opletten, want het zou weleens uit de hand kunnen lopen.

Toen ik de voordeur van de woning opende, werd ik verwelkomd door een penetrante lijklucht. De woning oogde smerig, rommelig en uitgeleefd. Alle ­kenmerken van een drugspand waren er.

Een vriend van de mannen was in de woning overleden. Door de hoeveelheid bloed in de slaapkamer dacht ik eerst dat het om een moord ging. Maar na nadere inspectie bleek het inderdaad om een onopgemerkt overlijden te gaan. Afgaande op wat ik in de woning kon zien, was het waarschijnlijk een overdosis geweest.

De vier mannen hadden moeite met het aanwezige bloed en de stank. Ik begreep niet waarom ze überhaupt naar binnen waren gestapt. Degene die het woord voerde namens de groep betaalde voor de uit te voeren werkzaamheden, waarna de vier vertrokken. Nadat we de slaap­kamer hadden gereinigd en grotendeels kaal hadden gestript, maakte ik een ronde door de woning. Overal lagen er drugsparafernalia, voornamelijk voor het roken van crack.

Aan het paspoort van de overledene zag ik dat hij nog jong was: 31, amper een jaar ouder dan ik. Hoe was hij in deze situatie beland? Ik was benieuwd naar zijn verhaal. In de dagen erna deed ik navraag bij mensen die hem mogelijk hadden gekend. Mijn vermoeden dat hij was overleden aan een overdosis werd bevestigd. Hij scheen vroeger in drugs te hebben gehandeld, vooral crack en cocaïne. Na verloop van tijd raakte hij verslaafd aan zijn eigen spul, waarna het heel snel bergafwaarts ging.

Toen hij door de politie werd opgepakt, sloot hij een deal. In ruil voor strafvermindering zou hij anderen verlinken. Hij voel­de zich niet meer veilig en moest onderduiken. Zijn drugsgebruik werd steeds intensiever, waardoor hij uiteindelijk kwam te overlijden. Hij lag enkele dagen tussen zijn eigen troep en lichaamsvloeistoffen voordat hij werd gevonden.

De drugs die hij ooit aan anderen verkocht, waren zijn dood geworden. Doordat zijn leeftijd zo dicht bij die van mij lag, moest ik na afloop nog een tijd aan deze klus denken. Welke andere keuzes had hij gemaakt in het leven? Waarom werd ik nu ingehuurd om zijn restanten op te ruimen, in plaats van andersom?

Tuğrul Çirakoğlu maakt met zijn bedrijf schoon in extreme ­situaties. Hij vertelt de verhalen achter het vuil. Lees al zijn verhalen hier terug.

null Beeld
Meer over