Opinie

‘Verplaats dansfestijn ADE naar de De Boelelaan’

Paul van der Linden, bedrijfs­kundig adviseur voor sociale ondernemers, reageert in dit opiniestuk op de plannen van stadsgeograaf Zef Hemel.

Paul van der Linden
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.  Beeld anp
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.Beeld anp

Stadsgeograaf Zef Hemel denkt in Een nieuwe historische binnenstad groots, maar zet slechts kleine stappen om de binnenstad leefbaarder te maken. Zijn toekomstvisie leest als een oproep tot minder vervreemding, meer verbinding en meer tuinieren.

Dat wil Hemel bereiken door te streven naar minder toeristen, andere toeristen en vooral ­minder economische monocultuur in de binnenstad. Een onderwerp dat veel meningen losmaakt, is de vraag hoe Amsterdam zijn toeristen kan verleiden naar de Zuidas te gaan in plaats van in de binnenstad te blijven hangen. De Zuidas kent nu nog te weinig bezieling en er is weinig cultureels te beleven. Ter verbetering van die aspecten wil ik hiervoor enkele aardse suggesties doen.

Sympathieke gedachten

Natuurlijk heeft Amsterdam al ingezet op een nieuw theater in De Pijp: CC Amstel nabij de oude Asscherfabriek en de Diamantbuurt. Ook Rialto in De Pijp draagt bij aan een het vergroten van de pull factor voor Zuid, net als een nieuwe bioscoop op de De Boelelaan waarvoor nu samen met de VU en Griffioen plannen worden ontwikkeld. En de expositie van beelden tijdens ArtZuid zou intensiever of groter gemaakt kunnen worden.

Heel sympathieke gedachtes, maar ze zijn veel te kleinschalig om miljoenen toeristen te verleiden naar de Zuidas te gaan. Daar is meer voor nodig dan het Body Worlds, het museum over het menselijk lichaam dat ooit op de Zuidas zat.

Een betaalbare stap zou kunnen zijn het dansfestijn ADE te verplaatsen naar bijvoorbeeld de De Boelelaan. Dat trekt veel internationale gasten. Op de Zuidas zijn nu nog weinig activiteiten in het weekend en ’s avonds terwijl er in en rondom de VU zijn veel gebouwen staan met grote foyers en zalen. Er zijn sportvelden en de gemeente kan de De Boelelaan ook enkele weekends afsluiten.

Als naast ADE ook festivals als Appelsap vanuit Oost en Rollende Keukens vanuit het Westerpark verplaatst worden, krijgen onze parken en hun omwonenden wat rust. Ook krijgt een pull factor naar de Zuidas er meer volume van. Veel hoeft er niet voor geïnvesteerd te worden. De kosten voor een paar tenten zijn een kleine stap voor de gemeente.

Ook inhuldigingen van Ajax kunnen op de Zuidas worden georganiseerd. En in de zomer zou er op de De Boelelaan of de velden van AFC en kermis kunnen komen. De Zuidas zal zich er anders door ontwikkelen dan bijvoorbeeld La Défense in Parijs. Dit type activiteiten geeft bezieling aan de Zuid­as en zal mensen trekken.

Meer handhaving

Naast dit soort pull-factoren zijn er ook push-factoren nodig. Die liggen erg voor de hand. Er moet gewoon meer handhaving komen op alcohol in de binnenstad. Faciliteer minder rode ramen en coffeeshops op de Wallen. Begin met betaalpoortjes voor enkele stegen. Begin eens met btw te heffen op kerosine op Schiphol: dat zal goedkope vluchten duurder maken. En versterk de economische branchering op de Wallen door publiek-private samenwerkingen als de NV Zeedijk. Resultaat: minder Nutellawinkels, meer winkels zoals Patta ­Schoenen en Rambler Street­wear.

Na dit soort stappen wordt het denkbaar dat grote concertzalen of andere culturele toeristentrekkers zich vanzelf buiten het centrum willen vestigen. Het stadscentrum zal er leefbaarder van worden.

Paul van der Linden, bedrijfs­kundig adviseur voor sociale ondernemers, Amsterdam

Meer over