Opinie

‘Vergelijken coronacijfers per stadsdeel leidt tot polarisatie’

Het steeds maar vergelijken van de coronacijfers per stadsdeel leidt tot polarisatie, schrijven stadsdeelvoorzitters Fenna Ulichki (West) en Maarten Poorter (Oost) in een opiniestuk.

Het Parool
Zo kan het ook: kaarsjes op de Dam voor slachtoffers van het coronavirus. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Zo kan het ook: kaarsjes op de Dam voor slachtoffers van het coronavirus.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het zat er al maanden aan te komen en we kenden de scenario’s, maar toch kwam het voor velen als een schok: de tweede golf. Het leven van ons allemaal wordt door het rondwarende coronavirus noodgedwongen weer beperkt, nadat de ‘intelligente lockdown’ afgelopen zomer werd losgelaten en het nieuwe normaal al snel weer het oude normaal werd.

Gedragsverandering is ingewikkeld en kost tijd, veel tijd. Daarover spraken wij de afgelopen periode met de GGD: als iedereen gewoon zijn of haar handen wast, thuisblijft bij klachten en de 1,5 meter afstand in acht neemt, zijn andere beperkende maatregelen niet nodig. Maar hoe zorgen we ervoor dat die gedragsverandering ontstaat en dat mensen die handelingen als vanzelfsprekend gaan beschouwen?

Het draagvlak voor de maatregelen kalft af en de solidariteit is ver te zoeken. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek dat 17 procent van de bevolking niet langer bereid is zich aan de regels te houden. Dat is één op de zes mensen. Tijdens de eerste golf was dat nog 8 procent (grofweg één op de dertien personen). Dat er zo veel mensen zijn die zich niet meer aan de regels willen houden, is buitengewoon zuur voor degenen die dat wel doen, zoals de horecaondernemers die hun zaken coronaproof hebben gemaakt, de theaters die een waterdicht protocol hebben of de kwetsbare groepen die vrijwillig hun sociale contacten beperken.

Mentale impact

Zij die de adviezen aan hun laars lappen, mogen zich achter de oren krabben. Drie simpele regeltjes: handen wassen, thuisblijven bij klachten en 1,5 meter afstand houden. Zo ingewikkeld lijkt het niet, maar is het dus toch. Met alle gevolgen van dien.

Veel jongeren zouden nu een vrij leven tegemoet gaan, nieuwe vrienden maken en de wereld ontdekken, maar zien zich gedwongen thuis te blijven en online onderwijs te volgen. Steeds duidelijker wordt dat de mentale impact groot is, ook onder bijvoorbeeld ouderen die begin dit jaar geen bezoek mochten ontvangen. Die maatregel is gelukkig van tafel: iedereen, ook ouderen, mag in eigen kring maximaal drie mensen ontvangen.

Week tegen de Eenzaamheid

De eerste week van oktober was de Week tegen de Eenzaamheid, en door de onzekere tijden waarin we leven ging dat nu over ons allemaal. Veel mensen worstelen, hebben geen begrip meer voor de overheid of voor hun vrienden en familie die anders tegen het virus en de consequenties aankijken.

Het gebrek aan solidariteit baart ons als stadsdeelbestuurders zorgen. Waar het coronavirus in de begindagen leek te verbinden, vergroot het nu de tegenstellingen en vliegen de verwijten op de sociale media over en weer: je bent een angsthaas, een egoïst, het braafste jongetje van de klas of viruswaanzinnig. Wij maken ons niet alleen zorgen over het reproductiegetal van het virus, de R, maar ook over het reproductiegetal van de polarisatie.

Het virus mag ons als stad en samenleving niet splijten. De wekelijkse coronacijfers per stadsdeel dreigen Amsterdammers uit elkaar te gaan spelen. Als er naar stadsdelen onderling gekeken wordt als ‘coronahaard’ en er onbewust met de vinger wordt gewezen, maakt dat burgers wantrouwend naar elkaar. De ene week heeft West de twijfelachtige eer de tweede plaats te behalen op het coronaschavot en zit het stadsdeel Nieuw-West op de hielen, de andere week kan het zomaar omgekeerd zijn.

Solidariteit

In deze toch al angstige tijden zijn er Amsterdammers die oprecht vrezen dat er straks een hek om hun stadsdeel of wijk zal worden gezet. Maar een virus doet niet aan stadsdeelgrenzen. Daarom zouden wij de zeven stadsdelen en al hun inwoners willen oproepen tot solidariteit. We zijn immers één stad.

Neem elkaar niet de maat, hou elkaar vast - figuurlijk dan - en realiseer je dat iedereen het op zijn manier moeilijk heeft. De Week tegen de Eenzaamheid was een mooie aanleiding om te beginnen met die hernieuwde solidariteit. Het is balanceren op deze tweede golf, maar samen kunnen we dit aan.

Meer over