Menno Pot. Beeld Artur Krynicki
Menno Pot.Beeld Artur Krynicki

Van ‘pak schaal’ naar ‘pak slaag’

PlusMenno Pot

Menno Pot

Op 1 februari 2019 passeerde Ajax een gênante mijlpaal: duizend dagen geen koploper in de eredivisie. Pas begin april, na 1061 dagen op plaats twee of lager, was het weer lijstaanvoerder en we kunnen stellen dat het sindsdien, ruwweg, koploper is gebleven, bijna 2,5 jaar inmiddels.

Je hoeft geen groot psycholoog te zijn om te kunnen inschatten welke vijand in het struikgewas naderbij sluipt. Inderdaad: Henkie Hoogmoed. Ik hoor zijn stem uit Ajaxmonden om me heen. Ik ageer ertegen. Het nieuwe Ajax beleeft mooie jaren, maar hegemonie is een illusie: Ajax’ voorsprong op PSV is (gelukkig) nooit vanzelfsprekend geweest.

Het beste Ajax sinds 1995 (dat van 2018-2019) verzoop in Eindhoven met 3-0 en deelde pas in april (en niet zonder fortuin) de beslissende tik uit, mogelijk gemaakt door winst op PSV in de Arena, na een controversiële strafschop bij 1-1.

Toen het coronavirus het seizoen 2019-2020 lamlegde, lag het zwalkende Ajax alleen nog op doelsaldo voor op AZ. De worstelingen met PSV waren geëindigd in 1-1 (in Eindhoven) en een taaie 1-0 (in Amsterdam).

Zelfs dit kalenderjaar was het kielekiele, hoe comfortabel de titelwinst uiteindelijk ook was. PSV kwam in januari met één punt achterstand naar het licht bibberende Amsterdam en stond na een halfuur met 0-2 voor. Ajax maakte die achterstand vrij overtuigend goed (2-2), maar zwijnde in Eindhoven met een goedkope strafschop in blessuretijd: 1-1.

Ajax zal de titel alleen prolongeren als het zich realiseert wat Johan Cruijff in een interview in 2014 tegen me zei. Hij verraste me ermee. Het geheim van zíjn Gouden Ajax, rond 1972? “Respect voor de tegenstander. Altijd. Anders functioneert het sowieso nooit.”

Van ‘pak schaal’ naar ‘pak slaag’; het is maar een kleine stap. De aframmeling in de strijd om de Cruijff Schaal (met doelcijfers die PSV vaker tegen Ajax realiseert dan andersom) was het beste dat Ajax kon overkomen.

Branie de podcast begint weer op maandag 16 augustus.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de wekelijkse Ajaxpodcast Branie op maandag en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Beluister de podcast in iTunes, Spotify of op onze website.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over