Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

‘U bent een eng mannetje, mijnheertje Krol’

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

‘Waarom bent u hier, Majesteit?”

“Ik wil de heer Rutte uitleggen dat er een complot tegen mij gaande is. Dat is wel duidelijk. De media en de politiek spannen samen tegen mij om de monarchie weg te krijgen en een revolutie te ontketenen.”

“Ach zo…”

“En waarom bent u hier, mijnheer Krol?”

“Er is een complot tegen mij gaande, Majesteit. De media en de politiek spannen samen tegen mij om mij weg te krijgen en daarbij word ik door bepaalde senatoren bedreigd.”

“Mijnheer Krol, er is helemaal geen complot tegen u.”

“Er is ook geen complot tegen u, Majesteit.”

“Er is wel een complot tegen mij, mijnheer Krol.”

“Nee, er is geen complot tegen u, Majesteit. U bent gewoon fout bezig geweest.”

“Nou, mijnheer Krol. Als er iemand fout is bezig geweest dan bent u dat. U maakt maar ruzie, u heeft een ego van hier tot het jaar nul, en nooit is het uw schuld.”

“En dat zegt de Majesteit! De man die van ons, onderdanen, net vijf miljoen heeft gebeurd en omdat hij het gewicht van al die belastingcenten te zwaar vindt, moet hij op vakantie in Griekenland terwijl heel Nederland zucht onder de gedeeltelijke lockdown.”

“Wat bent u een vervelend, naar, kleinzielig, leugenachtig, zuur, misselijkmakend, schijnheilig, arrogant, ventje. Overal waar mijnheertje Krol komt, breekt ruzie uit. Om u heen hangt altijd die geur van halve corruptie. U bent een eng mannetje, mijnheertje Krol.”

“Ik maak nooit ruzie, Prins Dom. Vraagt u maar aan al mijn medewerkers. Ze vinden mij juist heel charmant en voor alle journalisten heb ik altijd een hartelijk woord over.”

“Slijmbal, slijmbal. Henkie is een slijmbal. Slijmbal, slijmbal, Henkie is een slijmbal.”

“Dit gedrag past een vorst niet, Majesteit.”

“Nee, jouw gedrag past een politicus wel?”

“Ik ga aan de pers lekken wat u allemaal tegen mij hebt gezegd, Majesteit.”

“Dan kan ik lekker bewijzen dat er een complot tegen mij gaande is van de pers en de politiek!”

“U bent arrogant, Majesteit! U denkt dat u alles maar kunt maken. Bah! Wat bent u een tegenvaller. Heel Nederland denkt zo over u.”

“En u, mijnheer Krol, hebt werkelijk voor ons land niets tot stand kunnen brengen. Alleen maar ruzie. En nu staat u alleen. U kunt bij geen partij meer terecht. Zielig mannetje.”

“Nou ja, er is een complot tegen ons. Daar kunnen we het over eens zijn.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over