null Beeld Rosa Snijders
Beeld Rosa Snijders

Toekomst van de binnenstad: van de straat weten wij helemaal niets

PlusHemel & Nevel

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni belegt Hemel in de Oude Kerk twaalf publieksavonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

Raoul Bakker

Niet dat wij ons iets inbeelden, alstublieft zeg. Maar als we om acht uur de Oude Kerk betreden, gloeit er wel een licht gevoel van, nu ja, importantie in ons. Nadenken over de toekomst van de Amsterdamse binnenstad onder leiding van een hoog­leraar is niet iedereen gegeven. En daarom kijken we een beetje serieus. Hebben een notitieblokje bij ons waarin we een gedachte noteren die we thuis nog eens op zijn merites zullen beoordelen en wellicht zullen uitwerken, in een essay wellicht, of tenminste in een constructieve bijdrage aan de volgende meeting. Enfin, om het maar eens populair te zeggen: wij zijn niet van de straat.

De vierde toekomstavond stond in het teken van de jongerencultuur. Twee gasten gingen spreken over hoe de jeugd naar de binnenstad kijkt en Zef Hemel had naar eigen zeggen weer twee pareltjes uit zijn Rolodex gevist. Wel, voor de dag ermee amice, dan zouden wij samen met hen dat jongerenvarkentje wel eens even wassen. Een meneer met een grijze kuif zette zijn leesbril op scherp.

Anderhalf uur later stonden we sprakeloos weer buiten, met pijnlijke vingers van het opkrabbelen van woorden om thuis te googelen. Gastsprekers Angelo Bromet en Kim Tuin hadden ons één ding duidelijk gemaakt: van de straat weten wij helemaal niets.

Tuin gaat op 21 juni met de oprichters van Patta het nieuwe culturele centrum op het Hembrug­terrein openen. Er komt een absurdistische boksschool waarin Ismail Ilgun het gaat opnemen tegen een lesbische donkere kampioene uit Londen. Bromet is programmeur bij De Melkweg en vertelde dat zogenaamde broedplaatsen negen van de tien keer worden vergund aan dezelfde mensen. “Vraag eens Urban Resort, of Lola.”

Het Amsterdam van de jongeren glipte door onze vingers, de nieuwe woorden bleven maar komen. Het ging over urban, over Club Air en Sexyland. Waarom jongeren uit Zuidoost wel het Leidseplein diggen. Shoereleases, Bonne Suits, Edson Sabajo, waarom hiphop geen fase is. Steeds kleiner werden we.

En die Hemel potverdrie ondertussen maar kijken alsof ie alles al wist. Om half tien nam de gastheer zijn bevriende sprekers tussen zich in, richtte zich tot ons en sloot af met de woorden: ‘Begrijpt u de stad nog wel?’ Er klonk iets van triomfalisme in door. Jammer dat hij juist vandaag van die spuuglelijke ouderwetse schoenen had aangetrokken.

Meer over