PlusColumn

Tijdens Nederland-Frankrijk moest ik aan meneer Farges denken

Tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk moest ik vooral aan meneer Farges denken.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Meneer Farges was de eigenaar van ons huurhuis in een klein gehucht in de Lot en ik denk nog dagelijks aan hem en zijn vrouw.

Als ik ergens een woord Frans oppik. Of een stokbrood zie. Of een hond die op zijn hond lijkt. Of bruine koeien. Of een ladder tegen een fruitboom. Of mannen met een jachtgeweer. Dan mis ik hem meteen.

We keken weleens voetbal samen. In de televisiekamer waar ooit, meer dan tachtig jaar daarvoor, zijn vrouw was geboren. De eerste keer zag ik alleen de tweede helft. Hij had me eerst alle kanalen laten zien. Een voor een.

Soms waarschuwde zijn vrouw als ik arriveerde: "Hij is onmogelijk. Ik keek een programma over de koeien van de Limousin en hij sprak er voortdurend doorheen. Ik laat hem altijd zijn sport- en jachtprogramma's kijken. Altijd, altijd, altijd."

Farges wuifde dat dan lachend weg. Hij nam iedereen voor zich in. Maar wij begrepen dat zijn vrouw het soms zwaar had.

Je verleert communiceren met mensen zonder mobiele telefoon of internet. We spraken hem bijna dagelijks. Nu nog zelden.

Toen mijn vriend en ik net samen waren, stuurden we elkaar berichten als het luchtalarm afging, de eerste maandag van de maand. "Hoor jij het ook?" Het had gek genoeg iets romantisch dat we allebei, waar in Nederland we ook waren, op hetzelfde moment dat alarm hoorden.

Maandagavond moest ik daaraan denken. Ik zat achter mijn tv hier in Nederland, en de oude meneer Farges ver weg op het platteland van Frankrijk, in de kamer waar zijn vrouw is geboren. En we keken allebei Nederland-Frankrijk. En ik zag hem voor me. Zijn wollen trui. De hond aan zijn voeten. Mijn hond, een vriend van de zijne aan die van mij. En we wisten dat we aan elkaar dachten.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over