PlusColumn

Tijd dat de KNVB durft in te zien waar we echt staan

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Zoals we nog steeds geloven dat we voetballers van ­wereldformaat afleveren, zo geloven we ook nog steeds dat onze trainers van dat niveau zijn.

Maar zoals er na de grote vier Van Persie, Robben, Sneijder en Van der Vaart geen voetballers om echt van te smullen meer zijn opgestaan, zo zijn er na Cruijff, Hiddink, Van Gaal, Advocaat en Adriaanse ook geen trainers meer van dat kaliber.

Al denken we dus van wel.

In navolging van de heersende gedachte bij Ajax dat een goede coach ook een briljante voetballer was, worden oud-spelers zonder ervaring als hoofdcoach op het hoogste niveau toch zonder veel vraagtekens trainer bij een grote club.

Omdat dit dus zo gaat bij meer grote clubs in de eredivisie, wordt er bijna altijd wel een oud-speler kampioen. "Zie je wel," denken de clubs. "Oude topspelers doen het goed."

En de KNVB doet hier graag aan mee. Want wat was nu de ervaring van Danny Blind als hoofdcoach? Hij was een jaar trainer bij Ajax en werd daar ook ontslagen. En hij was een tijd assistent. Dat was het.

Zoals iedereen Blind verwijt een jongen met zo weinig ervaring als De Ligt op te stellen, zou je hetzelfde kunnen zeggen over de KNVB met Blind. Hij was er nog niet klaar voor. Of misschien zal hij dat nooit zijn.

Er zijn mensen die heel goede assistenten zijn. En dat is niet erg. Ik ben bijvoorbeeld een enorm goede bijrijder. Ik pel de banaan alvast half als ik hem geef en roep op het juiste moment: "Kijk uit!" Toch denk ik niet meteen: ik zou chauffeur moeten worden.

Het wordt tijd dat de KNVB durft in te zien waar we echt staan. Spelers kunnen we niet halen, maar coaches wel. Probeer eens een goede buitenlandse coach. Dat is geen afgang maar vooruitgang.

PS: Ik heb Ronald Koeman buiten beschouwing gelaten. Hij is misschien onze enige topcoach. Maar om de een of andere en misschien zeer onterechte reden voelt het alsof hij altijd dom geluk heeft. Zoals sommige mensen op het juiste moment hun huizen kopen en verkopen en daarna doen alsof ze de crisis zagen aankomen.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over