PlusColumn

Thuis werd ik al lange tijd het Gudelletje van de familie genoemd

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het lijkt nu iets totaal nieuws, maar dat is het natuurlijk niet. Ik kan het al jaren mentaal niet meer opbrengen om op de bank te zitten. En zo ken ik nog een heleboel mensen die daar last van hebben.

Net zo min kan ik het mentaal opbrengen om juist niet op de bank te zitten. Dat als je van die bank komt, daar eigenlijk ook niemand beter van wordt.

Je denkt als het leven er zo voorstaat dat er eigenlijk maar één oplossing is en dat is een ander leven. Ver weg van die ene bank. Van die sleur van het zitten. Van de actie die steeds net aan jou voorbijgaat. Je ziet het wel, maar je neemt niet deel. Als je die bank alleen maar ziet, word je al misselijk.

In de voetbalwereld ben je dan een lul die te veel verdient, iemand die niet zo moet zeiken en al blij mocht zijn als hij alleen maar kauwgom van die bank, die mooiste bank van het land, mocht schrapen. Maar in de wereld daarbuiten zou een huisarts het misschien diagnosticeren als overspannen of depressief.

Thuis werd ik al lange tijd het Gudelletje van de familie genoemd. Ik kijk veel en lang in de spiegel maar ik zie mezelf niet.

Mijn grappen gaan altijd mijlenver over of naast. Ik draag net iets te strakke jeans. En er zijn meer overeenkomsten. Onze aversie tegen de bank waar ik net over schreef. Maar ook de behoefte om onze gevoelens te uiten. Te praten over waar we goed in zijn.

Mensen noemen mij bijvoorbeeld regelmatig een modelmens. Omdat ik alles opgeef voor mijn leven als mens. En ook ik heb volgens vrienden een echte winnaarsmentaliteit. En ook ik win daar verder nooit iets mee.

Op de Instagram van Gudelj staat de spreuk: 'Throw me to the wolves and I will return leading the pack.' Aan mijn psychiater vertelde ik dat dit zo een spreuk van mij had kunnen zijn.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax.

Meer over