PlusDavid Endt

Ter verantwoording geroepen over Qatar

David Endt
David Endt Beeld Artur Krynicki
David EndtBeeld Artur Krynicki

Op woensdagmiddag vóór Lille-Ajax is er een dierbaar weerzien met Jan Kuijt en Hein van Slingerlandt. Op de Havo Zocherstraat waren zij mijn leraren gymnastiek en geschiedenis. Waardevolle kerels, ieder op hun eigen manier in staat meer dan alleen hun vakken aan te bieden. Of het nu om sportiviteit, maatschappelijk bewustzijn of het maken van morele keuzes ging, het kwam ongemerkt indringend binnen.

In café De Engelse Reet komt Qatar aan de orde. Meer specifiek: Ajax’ keuze een wintertrainingskamp in Qatar te beleggen. Ik zie gefronste wenkbrauwen. Ze weten dat ik niet verantwoordelijk ben en toch word ik een beetje ter verantwoording geroepen.

Pervers veel geld, verkapte slavernij, manipulatie van mensenrechten, uitbuiting en corruptie: de termen kletteren op tafel. Ik tracht uit te leggen dat, ook bij clubs die van sportbegrip zijn uitgegroeid tot maatschappelijk belangrijk instituut, het als een natuurlijke reflex in de eerste plaats gaat om de winst. In dit geval een trainingskamp kwalitatief zo goed mogelijk en het meest profijtelijk te organiseren.

Of dat matig, goed of beter lukt, is conjunctuurafhankelijk en omdat Ajax zich in een hoogconjunctuur bevindt, offreerde Qatar een buitenkans. Ultraluxe omstandig­heden, fabuleuze faciliteiten, ideaal weer. En waar vroeger geld moest worden bijgelegd, komt er nu nog een bom duiten bovenop. Big deal, we gaan naar Qatar!

Voor de organisator van het WK 2022 is het strikken van een internationale topclub een advertentie, een betrouwbaarheidsbewijs, dat begrijpen mijn leraren nog beter dan ik. Zou de club dat in overweging hebben genomen? “Verwacht er niet te veel van,” zeg ik, maar dat hadden Jan en Hein al door.

We zwijgen in overpeinzing. Ik voel mij ongemakkelijk. “Die beslissing wordt niet teruggedraaid,” zegt mijn leraar geschiedenis indringend, “Maar ik mag hopen dat bij de beslissers tenminste het geweten, het moreel bewustzijn knijpt. Een beetje toch.”

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax. Eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees hier al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over