Norbert ter Hall. Beeld Sjoukje Bierma
Norbert ter Hall.Beeld Sjoukje Bierma

Tatort regisseren: met een kleine crew op de plaats delict

PlusNorbert ter Hall

Norbert ter Hall

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert, zei mijn opa altijd. Natuurlijk had hij gelijk. Opa’s hebben altijd gelijk.

Deze weken ben ik in Berlijn voor de voorbereidingen van mijn eerste Duitse regieavontuur. Ik ben gevraagd om een aflevering van de Berlijnse Tatort te regisseren. Elke grote stad in Duitsland maakt een of twee afleveringen Tatort per jaar en samen vormen die al vijftig jaar de best bekeken televisieserie van het land. Tatort betekent plaats delict en is dus niet de naam van de rechercheur, zoals ik jarenlang gedacht heb.

Dit voorjaar deden we ook al een poging om te gaan draaien, maar toen werd de productie gestaakt vanwege de eerste coronagolf. Het is nog steeds spannend of het deze keer wel gaat lukken, maar zonder voorbereidingen gaat het sowieso niet.

Een van de redenen dat ik gevraagd ben, is mijn regie van de televisieserie A’dam-E.V.A.. Vooral de vanzelfsprekende manier waarop Amsterdam en zijn bewoners zich vermengden met de verhalen van de afleveringen vinden ze hier in Berlijn erg fascinerend.

Om dat effect te bereiken, is het belangrijk om met een zo klein mogelijke crew te draaien. In Amsterdam deden we dat met een klein team van zo’n negen crewleden. We zetten geen straten af, gebruiken zoveel mogelijk natuurlijk licht en zo weinig mogelijk filmlampen. Hierdoor trekken we weinig aandacht en met een beetje mazzel loopt, rijdt en fietst het dagelijks leven gewoon door onze beelden heen.

Met een grote crew gaat dat niet. Met een grote crew kan je weer dingen maken die je met een klein team niet voor mekaar krijgt. Voor elke productie moet je dus goed nadenken wat je wilt bereiken.

Het lijkt misschien allemaal heel vanzelfsprekend, toch kost het me veel overredingskracht om iedereen te overtuigen. Keer op keer moet ik uitleggen dat mijn keuze voor een kleine crew een artistieke keuze is, geen bezuinigingsmaatregel. Dat deze manier van werken in bijvoorbeeld de voorbereiding en de montage juist meer geld kost.

Een crew van negen vonden ze in Berlijn echt te gortig. We zitten nu rond de zestien. Dat is al meer dan een halvering van wat ze hier gewend zijn.

Eind november staat – als corona ons niet opnieuw in de wielen rijdt – de eerste draaidag gepland en begint het grote werk.

Met een kleine crew.

Je zou haast zeggen: wie het grote niet eert is het kleine niet weert.

Reageren? n.terhall@parool.nl

Meer over