PlusColumn

Supporterssadisme: even naar hún leed gluren

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Een paar tellen na Het Doelpunt keek ik links omhoog, naar het uitvak: een stil, rimpelloos stuwmeer van Portugees verdriet, midden in een deinende zee van springende Ajacieden.

Dat doe ik altijd na een belangrijk Ajaxdoelpunt. Noem het supporterssadisme: even vanuit ónze orgie van vreugde naar hún leed gluren. Zondag zal dat niet gaan bij gebrek aan Rotterdammers; alleen al daarom is de klassieker niet meer wat hij geweest is.

Ik keek naar dat uitvak en voelde tot mijn eigen verbazing een golfje medeleven, want ik weet zo goed hoe je je voelt in zo'n uitvak. Lange reis gemaakt, in ondertal je ploeg aangemoedigd, intens meegeleefd.

Naar de klok gekeken: even nog, vasthouden nu, we zijn er bijna, dan hebben we een resultaat.

En dan: boem. Toch nog. In blessuretijd. Schot fataal van richting veranderd. Een eruptie van menselijke euforie om je heen, aan alle kanten. En daar sta je dan, in je rouwende stiltegebiedje in dat exploderende stadion, terwijl de ME groepeert voor de uitgang.

De intikker van Tomasson namens Milan (april 2003).

De ijzige knock-out op een ­bevroren piste in Brugge (december 2003). Naar Boekarest reizen (2013) en de hele avond wéten dat de 2-0 uit de thuiswedstrijd verspeeld gaat worden (ja hoor) en dat een eventuele strafschoppenserie een ramp gaat worden (ja hoor).

Met Ajax Europa in, het levert per saldo meer trauma dan vreugde op. In zo'n uitvak beleef je alles intenser: de gekte na een belangrijk doelpunt behind enemy lines, maar ook de doffe stomp in je gezicht na een tegentreffer op de valreep.

Hoe dat voelt, weet je alleen als je er gestaan hebt. De huiskamer is onvergelijkbaar.

Dus ik keek omhoog naar die Portugezen, dacht aan het ontroerende Nourispandoek dat ze voor de aftrap omhooghielden en had oprecht met ze te doen.

Eén seconde dan. Doei. Nu wij een keer.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over