Menno Pot. Beeld Artur Krynicki
Menno Pot.Beeld Artur Krynicki

Stanley Menzo oogde als de eenzaamste man ter wereld

PlusMenno Pot

Menno Pot

Het kan haast geen toeval zijn dat de blunder van Kjell Scherpen in een grote Europese wedstrijd van Ajax bijna samenviel met de verschijning van de biografie van Stanley Menzo: Menzo. Het gevecht onder de lat, opgetekend door Mike van Damme.

Op 14 oktober 1992 voelde ik, denk ik, heel even wat Menzo voelde. Hij mocht eindelijk eens keepen in het Oranje. Ik hoopte vurig dat onze Stan zou laten zien hoe goed hij was, maar al na negentien minuten liet hij op het kletsnatte veld een Pools schotje van zijn borst springen. Rebound, 0-1, opmaat naar een zwaarbevochten 2-2.

Stanley Menzo oogde als de eenzaamste man ter wereld. Ik wist twee dingen zeker: dat ik hem de volgende ochtend als een leeuw zou moeten verdedigen tegen de hoon van mijn klasgenoten – en dat ik dat zou doen ook.

“Ik maak weleens een blunder, maar ik heb ook nooit eens een beetje geluk bij een blunder. Het is altijd meteen beslissend,” zei hij kort na Nederland-Polen.

De interviews rond de verschijning van zijn biografie gingen vooral over walgelijk racisme (apengeluiden, bananen en niemand die hem steunde), maar ook over blunders. Eerlijk is eerlijk, hij maakte er wel echt te veel. Austria Wien. Polen. Auxerre.

Ze zijn hem altijd blijven aankleven, alsof zijn fouten door zijn tastbare verdriet werden uitvergroot en gebalsemd voor de eeuwigheid. Andre Onana heeft dat niet: zijn blunder in Liverpool was minstens even groot (en duur) als het gemiddelde Menzootje, maar lijkt vergeten, als een bedrijfsongevalletje van niks.

Hoe groot de eeuwigheidswaarde van Kjell Scherpens fout tegen AS Roma zal zijn, zal deels afhangen van de uitslag in de return.

De bokaal waarom het allemaal te doen is, de Uefa Cup, had Stanley Menzo in mei 1992 trouwens al gewonnen, na een bloedstollend slotgevecht waarin hij niet blunderde, maar Torino wel driemaal paal en lat raakte.

Ook Menzo had heus weleens mazzel, hoor.

Via de Braniepodcast geven we een gesigneerd exemplaar van de Menzobiografie. Kijk daarvoor op Twitteraccount @braniedepodcast.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de wekelijkse Ajaxpodcast Branie op maandag en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Beluister de podcast in iTunes, Spotify of op onze website.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over