PlusJaap de Groot

Sport is een belangrijke hoofdzaak in het leven

Jaap de Groot
Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Inmiddels weten we wel dat sport de belangrijkste bijzaak in het leven is. Een tegeltekst die nota bene door de sportwereld zelf wordt uitgedragen. Geen acteur, geen zanger, geen meesterkok doet het ze na. Terwijl het kabinet tijdens de huidige crisis ook miljarden euro uitgeeft om de economie draaiende te houden, bagatelliseert de topsport zichzelf.

Ooit was deelnemen belangrijker dan winnen, nu is er vooral het onderscheid tussen olympiërs en hen die tot de private bedrijfstak behoren. De

laatsten vormen een wezenlijk onderdeel in het gevecht tegen de dreigende recessie. Zoals het profvoetbal en de organisatoren van de Grote Prijs van Nederland en de TT Assen. Die zijn bezig te overleven, vanuit het besef dat ze het lot van duizenden werknemers kunnen bepalen.

Zo zitten ook IOC-president Thomas Bach en de Japanse president Shinzo Abe in de wedstrijd. Zij zijn bezig met een slopende zoektocht naar de juiste balans tussen het sportieve aspect en de economische gevolgen van het uitstellen van de Olympische Spelen. Balanceren tussen het belang van atleten en het effect op de Japanse economie en miljoenen burgers.

Met de organisatie van de Spelen is zo’n 25 miljard euro gemoeid. Enerzijds de kosten van het evenement (12 miljard), anderzijds het budget (13 miljard) voor infrastructuur, telecommunicatie, woningbouw en bedrijfsleven. Wat duidelijk maakt dat topsport op dit niveau allesbehalve bijzaak is.

Hetzelfde geldt voor Nederland. Zo zet het betaald voetbal 600 miljoen euro per jaar om en wordt er aan zo’n 5000 mensen werk verschaft. Of neem de Grote Prijs van Nederland, waarvan het economische effect voor Zandvoort, provincie en Nederland op 110 tot 150 miljoen euro wordt geschat. Ook levert het tussen de 600 en 800 extra arbeidsplaatsen op. Zoals de provincie Drenthe ooit berekend heeft dat de evenementen rond het TT Circuit jaarlijks goed zijn voor een economische impuls van 100 miljoen euro en 1000 extra banen.

Daarom kan ook de bedrijfstak topsport straks een rol vervullen in het herstel van een zwaar geblesseerd land. Met leiders die deze missie als hoofdzaak zien. Natuurlijk staat de gezondheid van 17 miljoen Nederlanders voorop, tegelijkertijd moeten zij voorkomen dat een economische ramp ook binnen hun branche slachtoffers gaat eisen.

Die vertaalslag wordt niet vanuit de olympische hoek gemaakt. Dat is geen verwijt aan Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF) en Pieter van den Hoogenband (chef de mission Nederlandse olympiërs), het is zoals het is. NOC*NSF symboliseert daarmee het diep in onze samenleving gewortelde verenigingsmodel, waarin sport inderdaad als belangrijkste bijzaak in het leven geldt.

Een essentieel verschil met de bedrijfstak topsport, die het zonder overheidssteun moet doen. Zodra de stadions en circuits straks vrij worden gegeven moeten zij er staan. Een hoofdzaak waar betrokkenen nu 24/7 op gefocust zijn. Anders is het over en uit.

Jaap de Groot schrijft wekelijks een column over sport in Het Parool.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Meer over