Han Lips

Soms even doorbijten, maar dan heb je ook wat

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het Success van de Kringloopwinkel.

Han Lips
Het Succes van de Kringloopwinkel Beeld NPO 2
Het Succes van de KringloopwinkelBeeld NPO 2

Rommel? Goedzooi! Als Trineke zo eens om zich heen kijkt in de kringloopwinkel, ziet ze geen rotzooi. Met alle per stuk gesorteerde gordijnhaken, knopen en knoopjes heeft ze zo on­geveer haar eigen fourniturenzaakje ingericht. Tot het zelfs de deze hele week door de VPRO gevolgde kringloopwinkel te gortig wordt en de hele janboel ineens in de opruiming gaat, tot ontgoocheling van Trineke.

We maken het thuis allemaal mee door de camera van Frank Wiering. Steeds komt hij terug bij zijn hoofdpersonen om te kijken hoe het met ze gaat: de man die fietsen opknapt en tegelijk werkt aan zijn alcoholprobleem, de asielzoeker die in de kringloopwinkel Nederland leert kennen, de docente die zwaar depressief is geweest en in de winkel nieuwe talenten ontdekt - mooi gedaan.

Voor Wiering is dat 'het succes van de kringloopwinkel', zoals zijn vijfdelige docusoap heet. "Wie het echte hart van Neder­land wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn." Daar is plek voor iedereen. Nou ja, behalve als ze het hergebruik wat overdrijven, dus.

Wiering is wel erg aanwezig, met zijn voice-over op gedragen toon. Afstand doen van spullen is moeilijk, stelt hij vast. "De mannen van de kringloopwinkel maken het dagelijks mee, maar gelukkig pakken zij door..."

Ronduit gekmakend is zijn gewoonte om de muziek in te starten van de schatten die hij aantreft in de platenbak. Een elpee van The Platters en hopla, daar klinkt Only You door de winkel. Boney M? Rivers of Babylon.... Boudewijn de Groot? Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser...

Het is soms even doorbijten, maar dan heb je ook wat: warme portretjes voor de donkere dagen. In Hart van ­Nederland ging het gisteren trouwens over ratten die vuurwerk kunnen opsporen in postpakketten. En over een verschrikkelijk verkeersongeluk.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over