Column

Soms denk ik dat het verval van onze samenleving te zichtbaar wordt

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman. Beeld Het Parool
Theodor Holman.Beeld Het Parool

Soms denk ik dat het verval van onze samenleving te zichtbaar wordt. Dat ik een verval zie waarvoor ik me schaam. De politieke opinies bijvoorbeeld bij de gezaghebbende tv-programma's worden geduid door acteurs en komieken waarom niemand moet lachen. Verder vult men de praatprogramma's met een stoet van advocaten die niet redeneren, maar pleiten, en constant de onschuld van zware criminelen proberen aan te tonen.

We hebben het serieuze programma Buitenhof om het nieuws te duiden - waar ook alweer een komiek zit te waarschuwen om die duiding vooral niet serieus te nemen.

Te duidelijk verval. De voorspelde val van Vrij Nederland is een feit. En de publieke omroep scoort met programma's die bij de commerciële omroep horen, zoals Heel Holland Bakt en Boer Zoekt Vrouw. Dus van dat soort programma's komen er steeds meer. Wat vroeger voortkwam uit idealisme, stopt z'n ideaal nu in een koeienvlaai die door Martine Bijl en Boer Geert moet worden geproefd. Is dat geen verval?

En dan onze politici. Verval in de ideologieën. Niemand die het verschil meer ziet tussen sociaaldemocratie en liberalisme. Vroeger schreven politici gezaghebbende essays. Onlangs schreef hun Europa- politicus Frans Timmermans een pamflet met een zin als: 'We zien niet meer wat er om ons heen gebeurt, maar we vrezen het ergste vanwege de schaduwen die we nog niet in onze ooghoeken zien opdoemen.' Laat deze zin, van één van onze grootste politici, even op uw inwerken, en vertelt u mij dan wat er staat, want ik begrijp er niets van. En dan heb ik het nog niet eens over de honderd clichés die in zijn pamflet Broederschap staan. Grote hoeveelheden clichés en onbegrijpelijke zinnen duiden op verval -van de taal en van de politiek.

Verval: we denken de mensheid te redden als we wat geld geven aan een goed doel en daarna doorgaan met dansen, terwijl dj's het lijden van Christus nabootsen door een weekje geen gebraden haantjes te eten, maar vruchtensapjes te drinken.

Verval: we proberen de nieuwe armen te steunen door de oude armen te laten verrekken. Nou ja, de arbeiders mochten bij de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs tachtig euro betalen voor een oud kippetje met wat meegebakken stront. Ons verval oefent een grote aantrekkingskracht uit. Verval verzwakt, heb ik geleerd.

Meer over