PlusOpinie

Rostov klinkt als een tegenstander van PSV in de Europa League

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over lelijk voetbal in Rostov.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Rostov. Het klinkt als een tegenstander van PSV in de Europa League. Zo'n club waar grappen over worden gemaakt door Johan Derksen en Van der Gijp en door mij tegen mijn vriend. Zo'n club waarvan de naam met ­opzet verkeerd wordt uitgesproken.

Alles wat uit Oost-Europa komt of nog verder, is reden tot spot. Voetbaljournalisten zeggen zonder schaamte dat ze bij zo'n club geen ­enkele speler kennen.

En de voetbalsupporter neemt de journalist dit vervolgens ook helemaal niet kwalijk. Ze kennen er zelf ook niemand. De journalisten en voetballiefhebbers kijken dezelfde wedstrijden en hebben nagenoeg dezelfde informatie. De kenners van het Russische voetbal komen zelden aan het woord.

Ik kende Rostov verder ook niet. Ik kende niet één speler. Ik wist niet dat er zoiets als Rostov aan de Don bestond.

Ik googelde het plaatsje uit nieuwsgierigheid en het bleek een stad te zijn met meer dan een miljoen inwoners. Er is een grote haven. En er zullen vijf wedstrijden gespeeld worden tijdens het WK 2018.

Volgens een bevriende schrijver en Ruslandkenner is het een stad als in een verhaal van Tsjechov. Met droge, ­stoffige zomers. Met een mentaliteit heel anders dan in Moskou. Zuidelijker en vrijgevochtener.

De poortwachters van vroeger de tsaar en nu van Poetin, hebben er hun nederzettingen. En bovendien zijn er heel veel mooie vrouwen. Dat laatste is iets om aan te denken tijdens de return op 24 augustus. Dat deze mannen van 'Rukstof' misschien ongelooflijk lelijk voetbal spelen, maar in het nachtleven onthaald zullen worden door vrouwen die nog nooit in een spijkerbroek zijn gezien. Op soortgelijke uren in onze tijdzone, liggen de jongens van Ajax allang te slapen.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over