PlusGijs Groenteman

Roddeljournalistiek in Nederland, het is allemaal weinig glamorous

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Artur Krynicki
Gijs GroentemanBeeld Artur Krynicki

Er zijn mensen die een hekel hebben aan de roddel­bladen. Ik niet, ik heb een zwak voor de roddel­bladen. Natuurlijk, de roddelbladen zitten de beroemdheden hinderlijk op de hielen. Dat is de prijs die je nou eenmaal betaalt voor de status van beroemdheid, je krijgt er ook iets voor terug.

Toen de scheiding van Leontine en Marco naar buiten kwam, wilde ik natuurlijk meteen weten wat de bladen er zoal over te schrijven hadden. Vooral naar de Story was ik nieuwsgierig, want die wordt bestierd door Guido den Aantrekker, en ik heb een hulpeloos zwak voor zijn humor. Maar de roddelbladen waren niet vers, de editie van vorige week lag nog in de schappen. Daarin werd wél al volop gespeculeerd over de Grote Scheiding.

Het grappige van de roddel­bladen is dat ze veel van de roddels die ze kennen helemaal niet melden. Als ze alle slippertjes, relatiecrises en drugsverslavingen van de sterren openbaar zouden maken, zou hun verstandhouding met de beroemdheden voor eeuwig bekoeld raken. Dát is nou ook weer niet de bedoeling. Het is dus balanceren op een slap koord: dingen onthullen waar de lezers van smullen, maar niet te veel, zodat de sterren niet boos worden. Wat wij te lezen krijgen is een schijnweergave van de realiteit van de schijnwereld.

Dat die Borsatoscheiding eraan kwam, wisten ze dus ook allang (‘In ’t Gooi wordt gefluisterd’, ‘goed ingevoerde bronnen bevestigen’). Toen duidelijk werd dat die scheiding ook echt naar buiten gebracht zou worden, gingen ze dus nog gauw even los. Op telegraaf.nl stond een commentaar van Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds, die nog even duidelijk wilde maken dat hij alláng wist van de slippertjes van de grote Marco, en dat de scheiding zich al veel eerder had aangekondigd.

Jaren geleden mocht ik een maand meelopen op de redactie van weekblad Privé, ik maakte daar een radioreportage over.

De raarste roddel in die maand ging over Rondom 10-presentatrice Violet Falkenburg, toen al rond de vijftig, die zwanger scheen te zijn. Een Italiaanse gynaecoloog zou de vrucht geïmplanteerd hebben. Leek mij volstrekt ongeloofwaardige nonsens, en het was ook helemaal onduidelijk of de bron van de roddel betrouwbaar was, maar evengoed hebben de fotograaf, de verslaggeefster en ik een dag lang op een dijk staan posten, zogenaamd met autopech, terwijl we de voordeur van Violet in de gaten hielden.

Waar wachtten we eigenlijk op? Wat hoopten we te zien? Ik had werkelijk geen idee, en aan het einde van de dag keerden we zonder enig resultaat huiswaarts.

De roddeljournalistiek in Nederland, het is allemaal weinig glamorous en zo meedogenloos als in Engeland is het allemaal niet. Eigenlijk drijven ze op wonderlijke metahumor, en onzinnige koppen boven hun stukjes. Genoeg te genieten.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over