Han Lips

Ria Bremer is 35 jaar ouder, maar gelukkig heerlijk hetzelfde

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Hoe Bevalt Nederland?

Han Lips
Hoe Bevalt Nederland? Beeld NPO 1
Hoe Bevalt Nederland?Beeld NPO 1

Laat niemand zeggen dat de NPO haar kerntaak educatie niet serieus neemt. In de eerste aflevering van Hoe Bevalt Nederland?, een drieluik over zwanger zijn en zwanger worden, gepresenteerd door good old Ria Bremer, werd een stortvloed aan feitjes, cijfers en leuke weetjes over de kijker uitgestrooid.

Wist u bijvoorbeeld dat vier op de tien vrouwen die zwanger willen worden gebruik maken van een vruchtbaarheidsapp? Of dat in 1982 de eerste ivf-baby in Nederland werd geboren? En wist u hoe het kamertje in het ziekenhuis heet waar mannen zich, al dan niet met vieze boekjes, kunnen 'terugtrekken'? Een masturbatorium.

Hoe bevalt Nederland? is een remake van een gelijknamige aflevering van Vinger aan de Pols uit 1983, toen ook al gepresenteerd door Bremer. Voor dat programma werden duizenden vrouwen ondervraagd over hun zwangerschappen, 35 jaar later deed Gijs Rademaker van het EenVandaag opiniepanel dat dunnetjes over.

"Er is ontzettend veel veranderd, maar veel is ook heerlijk hetzelfde gebleven," zei hij tegen Bremer.

Curieuze ­gewoonten van zwangere vrouwen bijvoorbeeld. In 1983 was er een geënquêteerde vrouw die het water in de mond liep bij de geur van vers metselwerk ("Ze at al het kalk uit de voegen van de bijkeuken"), dit keer had Rademaker een vrouw gevonden die veertig ijsklontjes per dag at.

Indringender waren de verhalen over de moeilijke medische trajecten van sommige stellen, die fraai werden afgewisseld met beelden uit 1983, toen IVF nog in de kinderschoenen stond en de voorschriften in laboratoria minder strikt waren. Zo zorgde in 1995 een achtergebleven zaadcel in een pipet nog voor een 'zwart-wittweeling': twee ­baby's met verschillende huidskleuren.

Ook fijn: Ria Bremer was weliswaar 35 jaar ouder geworden, maar gelukkig toch ook heerlijk hetzelfde gebleven.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over