PlusMaarten Moll

Rebellie in tijden van het coronavirus

Maarten Moll
Maarten Moll. Beeld Agata Nowicka
Maarten Moll.Beeld Agata Nowicka

We zitten midden in de Boekenweek. Dit jaar is het thema Rebellen en dwarsdenkers. Als we denken aan rebellen en dwars­denkers in het voetbal komt er − logisch − maar één naam bovendrijven: Johan Cruijff.

Vooral in zijn denken en uitlatingen. Johan zou denk ik juist voordelen uit het coronavirus putten, het spelen voor lege tribunes niet als een nadeel ervaren. Ik had het graag gehoord, maar helaas moeten we het stellen zonder de ongetwijfeld even meesterlijke als onbegrijpelijke uitleg van het Orakel uit Betondorp.

Ik vond het in ieder geval altijd heerlijk om voor lege tribunes te spelen (lees: spelen op afgelegen velden met niemand langs de lijn). Al is daar niets rebels of dwars aan.

Een zaterdag kwam slagersdochter Sandra Roosendaal kijken. Ik pingelde me keer op keer hopeloos vast, en schoot vlak voor tijd vanaf een meter of vijf hoog over.

En toen we met de B2 kampioen waren geworden mochten we op de Kruisberg, voor een redelijk gevulde tribune, een voorwedstrijd spelen tegen Sprinkhanen. We werden met 5-0 afgedroogd.

Ik was geen rebel op het veld, ik liep altijd keurig achter mijn man aan. Ik liet nooit mijn broek zakken als ik gewisseld werd en liet ook andere obsceniteiten na.

Ergens in 1984 was ik ziek. Grieperig. Ik had mezelf keurig afgemeld. Maar op zaterdagochtend stond dan toch de rebel in me op en dacht ik heel dwars: ik laat me toch niet kisten door de griep?

Ik fietste misselijk en koortsig en overdadig zwetend naar Gaanderen om, tot stomme verbazing van iedereen, vlak voor de aftrap het veld van VVG op te stormen.

Probeer dat nog maar eens in tijden van het coronavirus.

We wonnen, men roemde mijn spel, maar ik kon me van die hele wedstrijd niets meer herinneren.

Rebels of gewoon stom? (Leefde Johan nog maar om dit alles te duiden.)

Reageren? m.moll@parool.nl.

Meer over