Lezersbrieven

Reacties op protest Zuidoost: 'Amsterdam is Tennessee niet'

Afgelopen donderdag werd in Zuidoost geprotesteerd tegen de ­arrestatie van een twaalfjarige ­jongen. Lezersbrieven als reactie hierop.

Het Parool
Ongeveer 100 mensen verzamelden zich afgelopen donderdag op het Bijlmerplein Beeld Joris
Ongeveer 100 mensen verzamelden zich afgelopen donderdag op het BijlmerpleinBeeld Joris

Geen Tennessee

'Hoe kunnen wij dit toelaten?' stond vrijdag als kop boven een stuk over de arrestatie van een twaalfjarige in Amsterdamse Poort.

Inderdaad, hoe kunnen jullie dit toelaten?

Wat voor opvoeding heb je genoten als je als 12-jarige schijt hebt aan alles en door een druk winkelcentrum fietst, waar kinderen, volwassenen en ouderen horen te kunnen lopen zonder zich zorgen te hoeven maken over verkeersgevaren.

Wat voor aso ben je als je weigert je te legitimeren als je staande wordt gehouden en vervolgens een valse naam opgeeft? En hoe dom ben je als je daartegen gaat protesteren?

En hoe bedoel je, etnisch profileren?

Zuidoost is niet Tennessee 1965 of zo, en de laatste keer dat ik in de Amsterdamse Poort rondliep, waren daar beduidend meer gekleurde mensen dan blanke.

Daarmee wordt elke aanhouding automatisch etnisch profileren.

Maxim van Rijs, Amsterdam

Wat vindt u? Meepraten kan onder dit artikel.

Nogal bijdehand

Ben ik nou weer de enige die het nogal bijdehand en streetwise vindt dat een 12-jarige zich weigert te identificeren en een valse naam opgeeft?

Zijn arrestatie zou traumatiserend zijn voor zo'n jong kind, en kinderen zouden niet moeten worden opgesloten maar opgroeien, aldus de woedende protestgroep.

Opvóéden, en je weten te gedragen als je wordt aangesproken op ongewenst gedrag, of je nou wit, zwart, groen, of pimpelpaars bent is misschien ook eens een idee...

Theodora van Veen, Amsterdam

Veel goed werk

Op donderdagavond 26 januari was er op het Bijlmerplein een demonstratie naar aanleiding van het fiets-jongen-incident op 25 januari op diezelfde plek.

Een van de sprekers zei: "We zijn er klaar mee. Het werd tijd dat jullie boos werden. Laat dit de laatste keer zijn dat we onze kinderen overleveren aan mensen die ze liever opsluiten dan laten opgroeien." Dit staat in het verslag van Josien Wolthuizen op Parool.nl.

Het gaat mij nu niet om het fiets-jongen-incident, er is wellicht een inschattingsfout gemaakt en dat zal moeten worden uit gezocht. Zijn daar fouten gemaakt, dan moet de betreffende functionaris of functionarissen daarop worden aangesproken en moeten er eventueel disciplinaire maatregelen genomen worden. Niet meer, niet minder.

Het gaat mij hier om de opmerking van de spreker "...Laat dit de laatste keer zijn dat we onze kinderen overleveren aan mensen die ze liever opsluiten dan laten opgroeien." Het laat zich raden wie er bedoeld wordt met ... mensen die onze kinderen liever opsluiten dan laten opgroeien. Politieagenten en handhavers.

Dit suggereert dat politie en handhaving kinderen willen beletten op te groeien (!) Iedereen zal de totale onzin van deze uitlating inzien.

Ik ben aanwezig geweest bij een gedeelte van de demonstratie. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de sprekers het fiets-jongen-incident aangrepen om hun eigen blank-zwart-tegenstelling-agenda te promoten.

Er wordt veel goed werk gedaan in de Bijlmer, er wordt veel en goed samengewerkt tussen blank, zwart, groen en geel. Als bewoner van het Bijlmerplein zit ik absoluut niet te wachten op aanjagers van de vermeende raciale tegenstellingen in onze buurt.

De opmerking zojuist genoemd hitst op en draagt niet bij aan de ontwikkeling van een fijn stadsdeel. Wij wonen hier in Amsterdam en niet in een Amerikaanse stad.

Maak niet kapot wat er in al die jaren is opgebouwd.

Christiaan Langenberg, Amsterdam

Meer over