PlusPunten en komma's

Punten en komma’s: zo sloom is de verleden tijd niet

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

In de journalistiek is het gebruikelijk om verhalen in de tegenwoordige tijd op te schrijven, ook al hebben ze tegen de tijd dat ze gepubliceerd worden natuurlijk allang plaatsgevonden.

Een voorbeeld. In een stuk over het wereldtitelgevecht tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik was de eerste zin deze: ‘Het is ver na middernacht als Rico Verhoeven in een zaaltje van de Gelredome zijn verhaal komt vertellen.’

Het gevecht vond plaats op zaterdag, het stuk stond de maandag daarop in de krant. Er had daarom ook kunnen staan: ‘Het wás ver na middernacht toen Rico Verhoeven zijn verhaal kwám vertellen.’

Maar dat stond er niet.

Het idee is dat schrijven in de tegenwoordige tijd een verhaal urgenter maakt. Aanhangers van deze ‘school’ vinden dat een verleden tijd de vaart uit een stuk haalt. Het wordt er slomer van.

Is dat zo? Mwah, een verhaal is ook mooi in de verleden tijd. De tegenwoordige tijd kan goed werken, maar voelt soms ook een beetje als een trucje. De lezer denkt heus niet dat hij opeens iets véél versers van de pers aan het lezen is als alles in de tegenwoordige tijd staat. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Tegenwoordige tijd of verleden: het maakt niet zoveel uit.

Wat wel uitmaakt, is consequent zijn. Auteurs wisselen vaak (per ongeluk) van tijd in hun stukken en dat kan warrig worden. In het volgende stukje tekst wordt bijvoorbeeld continu een sprong gemaakt tussen de tegenwoordige en de verleden tijd: ‘In de eerste klas van de middelbare school begint de zoektocht naar zijn identiteit. “Ik ontdekte dat de term transgender helemaal past bij mij.” Hij bespreekt het met een paar vrienden. “Ze accepteerden het meteen.” Een jaar later durft hij het wél aan zijn ouders te vertellen. “Voor mijn vader was het wel lastig.”

Een keuze voor alleen de verleden tijd was hier rustiger geweest.

Meer over