PlusPunten en komma's

Punten en komma’s: Schrijf je #MeToo, metoo, #metoo of MeToo?

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Deze week: schrijf je MeToo of #MeToo? Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Als krant schrijven we veel over MeToo, alleen goochelen we al jaren met de schrijfwijze ervan. Is het metoo, #metoo, #MeToo, MeToo? Bijna alle varianten hebben weleens in een stuk gestaan.

De afgelopen jaren kozen we het consequentst voor #MeToo. De hashtag (#) in het woord refereerde aan de oorsprong van MeToo op ­sociale media. Daar werd MeToo als term ­voor het eerst genoemd in 2006 op platform ­My­Space en ging ze viral via Twitter rond de val van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein in 2017. De hoofdletters M en T in #MeToo hielden de boel lekker leesbaar. Dit in tegenstelling tot ‘#metoo’, met een kleine m en t. Dat leest in het Nederlands toch al snel als ‘méto’ in plaats van ‘mietóé’.

Toch bleef de schrijfwijze ‘#MeToo’ al die tijd een beetje mweh. Dat kwam door die hashtag. Opvallend genoeg spreekt bijna niemand die namelijk uit. ‘Dit was typisch een #MeToo­geval’ zul je eerder uitspreken als ‘Dit was typisch een MeToogeval’ dan als ‘Dit was ­typisch een hashtagmetoogeval’.

Op schrift leverde de hashtag ook gekke zinnen op. Zoals deze: ‘De hashtag #MeToo nam een grote vlucht.’ Hier staat niet ‘De hashtag MeToo nam een grote vlucht’, hier staat eigenlijk: ‘De hashtag hashtagmetoo nam een grote vlucht’. Dubbel dus.

Bij deze krant zijn we daarom sinds deze maand over op de schrijfwijze MeToo, dus zonder de hashtag. Het wordt dan MeToobeweging, MeToo­discussie en MeToofilm en niet ­langer #MeToobeweging, #MeToo­discussie et cetera.

Dat hebben we niet helemaal zelf bedacht. MeToo, dus zonder ‘#’, is ook de wijze waarop bijvoorbeeld Van Dale MeToo schrijft (sinds 2019 is MeToo daar in het woordenboek opgenomen).

Bij Het Parool volgen we qua spelling in eerste instantie het Groene Boekje, maar vreemd genoeg staat MeToo daar nog steeds niet in, in welke vorm dan ook. Dan wordt het tijd voor een ander plan.

Zodoende: MeToo dus.

Meer over