Lezersbrief

'Profielschets van burgemeester vol vaagtaal en clichés'

Paroollezer Peter Goedkoop wil een burgemeester die zorgt dat politieke praatjes worden omgezet in behoorlijk beleid. 'Maar dat lees ik niet terug in de profielschets.'

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De profielschets voor de burgemeester van Amsterdam bevat veel vaagtaal waarmee je alle ­kanten op kunt: democraat in hart en nieren, visie en overtuigingskracht, humor en relativeringsvermogen, en zo nog wat clichés.

De nieuwe burgemeester wordt het boegbeeld van een organisatie met pakweg 15.000 medewerkers. En dat in een complexe omgeving waar een crisis zomaar kan uitbreken, zelfs een crisis waarbij misschien zelfs geweld moet worden gebruikt. Ervaring als minister, staatssecretaris, gedeputeerde, generaal of bestuurder van een grote onderneming is dus een ­beter profiel dan politiek goed liggen.

Verder zijn er nog de conclusies van de commissie-Brenninkmeijer van twee jaar geleden die kort samengevat concludeerde dat de bestuurscultuur in Amsterdam behoorlijk ziek is. Die commissie voorspelde al dat haar conclusies onder in een bureaulade terecht zouden komen.

Het zou de stadspolitici sieren als er daadwerkelijk iets goeds met die conclusies wordt gedaan. Dat vraagt zelfkritiek en zelfs de bereidheid om te snijden in eigen politiek vlees. Een nieuwe burgemeester zou daar leiding aan moeten geven.

Ik hou dus mijn hart vast. Ik wil een burgemeester die ervoor kan zorgen dat vage politieke praatjes worden omgezet in behoorlijk beleid. Maar dat lees ik niet terug in die profielschets.

Peter Goedkoop, Amsterdam

Meer over