Han Lips

Presentator Wim Pijbes gedijt goed in het landschap

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zoutkristal zorgt voor het mooiste licht.

Han Lips
Panorama Pijbes Beeld NPO 2
Panorama PijbesBeeld NPO 2

Wim Pijbes liet als directeur van het Rijks­museum Barack Obama naar zijn pijpen dansen. Even een fotootje voor De Nachtwacht, Mr. President? En de volgende dag: nee maar, The Nightwatch op de voorpagina's van alle grote Amerikaanse kranten!

Tegenwoordig heeft Pijbes zijn eigen tv-programma over de manier waarop kunstenaars ons landschap ensceneren. Zo stapte hij over het afzetlint letterlijk in Panorama Mesdag - een gek gezicht.

En meteen in de eerste minuten liep hij over het strand met een schilderijlijst. Pijbes hoefde die maar voor de horizon te houden: een plaatje! Herkenbaar als wat, omdat zoveel schilders zeegezichten hebben gemaakt.

Maar waarom? Geen eenvoudige vraag voor een serie over het Hollandse landschap en de manier waarop kunstenaars dat hebben bekeken. Maar in het Zeeuwse Domburg vond Panorama Pijbes het antwoord: het licht. Want langs de kust is het licht nergens feller dan in Domburg.

Kunstenaar Loek Grootjans kon dat zelfs onderbouwen. Het komt door de zoutkristallen in het zeewater die op het puntje van Walcheren in een unieke werveling worden gebracht door alle stromingen die hier samenkomen, uit de Noordzee, uit het Nauw van Calais, de Oosterschelde en de Westerschelde.

Verbluffend was zijn installatie met 52 flessen Domburgs zeewater, één voor elke week van het jaar. In september blijken de zoutkristallen het grootst. En in welke maand van het jaar 1908 was Mondriaan in Domburg? Precies, juist in september kwam hij naar de Zeeuwse kust en zette daar voor eens en altijd de stap naar de abstracte kunst.

Een bewijs van niks, natuurlijk. En het antwoord, licht, lag ook wel een beetje voor de hand. Maar de schoonheid van de onderbouwing is ook wat waard. Panorama Pijbes smaakt naar meer.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over