Lezersbrief

‘Plemp niet blind een gebouw in de iconische Sloterplas’

Eindredacteur van Het Parool Peter van den Berg verzet zich op persoonlijke titel tegen ondoordachte aantasting van het gebied rondom de Sloterplas.

Peter van den Berg
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Massih Hutak verzet zich in deze krant al tijden tegen ‘het gentrificatiemonster’ en de uitverkoop van de stad. Hij keert zich tegen nieuwkomers die stadsdeel Noord willen veranderen zonder respect voor de oude Noorderlingen. En nu meent hij in zijn column van donderdag dat hij, als óud-Osdorper, wel voor de inwoners van Nieuw-West mag bepalen dat theater de Meervaart in Nieuw-West in de Sloterplas moet worden gebouwd; formele inspraak komt later wel, als de plannen al zo vergevorderd zijn en er al zo veel geld in de ontwikkeling is gestopt, dat er eigenlijk geen weg meer terug is.

Wanneer de oude Meervaart wordt afgebroken en verhuist, verrijst er volgens het bestemmingsplan een hotel op die plek. Je zou het gentrificatie kunnen noemen, een knieval voor het grote geld, die de buurt onomkeerbaar zal veranderen. Iets wat Hutak normaal gesproken zo aan het hart gaat.

‘De biodiversiteit van onze stad ­verdient dan ook in de breedste zin bescherming en verdediging,’ schreef hij bijvoorbeeld niet zo lang geleden over Tuindorp Amstelstation. Dat was in een (zoveelste) tirade tegen Ymere, dat eurotekens in de ogen zou hebben vanwege de snel gestegen WOZ-waarde, waarbij ook het groen tussen de huizen eraan zou moeten geloven.

Maar dat omwonenden de Sloterplas als natuurgebied bestempelen – waar ijsvogels en tientallen andere soorten vogels broeden; kom er maar eens om in Tuindorp Amstelstation – is in zijn ogen dan weer een overtrokken reactie. Die plas is ‘niet natuurlijk, maar gegraven als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan’. Klopt, meer dan zestig jaar geleden...

Volgens Hutak is de kade aan de kant van de Meervaart nu vooral een plek voor vogelpoep, verslaafden en levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Knap dat hij dat signaleert vanuit zijn vesting in Noord – het is mij als omwonende namelijk niet zo opgevallen – maar het lijkt mij dat er goedkopere en effectievere manieren zijn om zulke problemen aan te pakken dan een eiland opspuiten om daar een 25 meter hoog theater op te bouwen.

Grootste manco in het pleidooi van Hutak is dat hij doet alsof er geen (ook nog eens goedkopere) alternatieven zijn voor de Meervaart in de Sloterplas. Want heus, ook de in­woners van Nieuw-West willen graag voorstellingen kunnen bezoeken in een up-to-date iconisch theater, en ze willen er graag over meedenken hoe dat op of nabij de huidige plek kan worden gerealiseerd.

Bovendien geeft Hutak zelf al toe in zijn column dat het voor theatergangers helemaal niet nodig is om in het water te bouwen: ‘Qua ligging heeft de Meervaart altijd een grote groep bezoekers bediend, juist ook uit de periferie.’ Bij een nieuw gebouw op de oude locatie hoeven de lokale ondernemers zich dus geen zorgen te maken.

Laten we daarom rustig de alternatieven bekijken, en niet blind iconische gebouwen in de mooie Sloterplas plempen om over vijf jaar te roepen dat dit nooit had mogen gebeuren.

Peter van den Berg, eindredacteur Het Parool (op persoonlijke titel), Amsterdam-Nieuw-West

Meer over