Plus

Peter Bosz is een prima leraar aardrijkskunde

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Steeds als ik Peter Bosz hoor praten, doet hij me denken aan een aardrijkskundeleraar. Een leraar die ook mentor is van havo 2B. Als journalisten Bosz iets vragen, is het alsof een tweedeklasser wil weten wat aanlandige wind precies is.

Hij straalt uit: er bestaan geen domme vragen. En: ik ga je dat uitleggen. En: ik praat rustig en vooral zacht, want ik heb ergens gelezen dat mensen dan beter luisteren.

Hij zegt zalvend: "Paniek levert je niks op." Of: "Nee, zo moet je niet denken." En: "We geven niet op." Mensen die hem kennen, zeggen dat hij ondertussen van binnen kookt.

Als hij de pers te woord staat, lijkt het alsof hem vragen worden gesteld in een aflevering van Kijken in de Ziel, terwijl in werkelijkheid iemand hem aan de rand van een voetbalveld vraagt of 'de teleurstelling overheerst' na het verliezen van punten.

Hij heeft altijd een licht droevige blik bij interviews, het lijkt soms alsof hij zich niet prettig voelt in een maatpak, en liever een trui, spijkerbroek en Mephistoschoenen had gedragen.

Mensen die hem kennen, zeggen dat hij ongelooflijk gepassioneerd is over voetbal. Het is duidelijk dat er meer te genieten valt bij Ajax onder Bosz dan de afgelopen twee seizoenen. Het is duidelijk dat Peter Bosz doet wat hij in zijn hoofd heeft en niet met alle winden meewaait.

De precieze verhouding tussen koppigheid en zijn gelijk moet alleen nog duidelijk worden. Ajax is zijn klaslokaal en hij bepaalt waar iedereen zit. Dat kan goed of slecht uitpakken. Maar als bekend wordt dat hij meegaat op schoolkamp, zullen ook de lievelingen niet denken: dat wordt lachen.

Zijn leerlingen verbazen zich er jaren later wel over dat ze nog precies kunnen uitleggen wat aanlandige wind is, en het verschil tussen verval en verhang. Een prima leraar, denken ze met terugwerkende kracht. Maar of je met een aardrijkskundeleraar de Europa League wint, is de vraag.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over