Menno Pot. Beeld Artur Krynicki
Menno Pot.Beeld Artur Krynicki

Overmars is Ajax’ geheime wapen aan de onderhandelingstafel

PlusMenno Pot

Menno Pot

Omdat het ruim een jaar geleden is dat Ajax in een vol stadion voetbalde en omdat de club deze week jarig is, konden seizoenkaarthouders maandagavond inloggen voor het speciale programma Ajax kijkt vooruit. Leuk uurtje. Tien observaties.

1. In gesprek met Humberto Tan werd duidelijk dat de directie het zeer zou waarderen als seizoenkaarthouders ‘afzien van compensatie’, oftewel: het geld voor hun ongebruikte seizoenkaart niet terugvragen.

2. Edwin van der Sar is in zijn rol gegroeid. Hij is ontspannener en kiest zijn woorden beter.

3. De directeuren hadden afgesproken heel vaak te zeggen dat de supporters worden gemist. Juist omdat het een beetje was ingestudeerd, vond ik het heel sympathiek. Eigenlijk zelfs lief.

3. Als seizoenkaarthouders afzien van compensatie, wordt het makkelijker voor Ajax om aansluiting te vinden bij de Europese top. Het zou bijzonder worden gewaardeerd.

4. Erik ten Hag heeft als spreker dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als Edwin van der Sar. Hij leidde ons rond door de catacomben. Erg leuk. Hoogtepunt: het filmzaaltje voor wedstrijdbesprekingen.

5. Marc Overmars heeft níet dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als ‘Sar’ en Ten Hag en dat is uitstekend nieuws. Die traagheid, dat ongemak; ik ben fan. Marc vergat wat Humberto’s vraag ook weer was, burpte wat valse lucht weg en raakte verdwaald in zijn eigen antwoorden. Ik weet het nu zeker: Overmars is Ajax’ geheime wapen aan de onderhandelingstafel. Onbewogenheid per strekkende meter. Als clubpresident zou ik denken: geef die man wat hij vraagt, ik wil hier weg. Kortom: een topper.

6. Davy Klaassen speelt piano.

7. Daley Blind tekent voor één jaar bij.

8. Toen Menno Geelen praatte over het shirt voor volgend seizoen, zoomde de camera nadrukkelijk in op een spandoek met het oude Ajaxembleem.

9. Dusan Tadic weet uit zijn hoofd hoe veel assists hij in de eredivisie gaf (twaalf).

10. Seizoenkaarthouders mógen natuurlijk kiezen voor compensatie, maar het zou werkelijk fijn zijn als ze ervan zouden afzien, net als de gekke vriend van Humberto. Het hoeft natuurlijk niet. Maar het zou wel worden gewaardeerd.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de podcast Branie en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over